Mostar dobio pet malih uličnih knjižnica

PRONI Centar za omladinski razvoj postavio je na pet lokacija u Mostaru male besplatne ulične knjiznice iz kojih će građani moći uzeti knjigu na čitanje i vratiti je, kao i zamijeniti s nekom drugom.

Aktivnost je provedena u sklopu projekta “Kreiraj sve (mir)”, a knjižnice su postavljene ispred Centra za djecu i mlade SPES, Narodnog pozorišta, Hrvatskog narodnog kazališta, u novoobnovljenom parku u Ulici maršala Tita i ispred Centra za kulturu.

Po riječima PR projekta Haruna Šetke, s realizacijom projekta krenulo se prije pola godine i za to vrijeme urađen je veliki broj aktivnosti, a završna od njih je postavljanje uličnih knjižnica.

Zadnja dva mjeseca smo se bavili kulturom i kulturnim bogatstvom Grada Mostara i na kraju, na Svjetski dan knjige, odlučili smo da Gradu poklonimo pet uličnih knjižnica. Svaka od njih će stajati ispred neke institucije, otvorene će biti 24 sata i svatko može doći, poslužiti se, ostaviti knjigu koja mu je viška ili uzeti nešto što mu se sviđa od dostupnog sadržaja, kazao je Šetka.

Izrazio je nadu da će postavljene knjižnice dugo trajati te pozvao sve građane da dođu i budu sudionici ove aktivnosti.

U proteklih sedam dana skupili smo tristotinjak knjiga, a u sljedećem razdoblju ćemo ih pokušati skupiti još. Nadamo se da će knjižnice što više živjeti i pozivam sve građane koji imaju viška knjigu u svom domu da je donesu i doniraju u uličnu knjižnicu jer ona će sigurno nekome poslužiti, poručio je Šetka.

Govoreći o značaju projekta, učenik mostarske Gimnazije Danis Čomić kazao je kako kroz navedene aktivnosti mladi mogu upoznati više pisaca iz naše regije, saznati više zanimljivih informacija te da posjete neke od muzeja za koje možda nisu ni znali da postoje.

Zanimljivo je i da u gradu možemo imati javne knjižnice s obzirom na to da su kod nas trenutno knjige pravo zaboravljene, a smatram da bi trebale biti dostupnije, jeftinije i zanimljivije. Nadam se da će ljudi ovo primijetiti i da će donijeti neke knjige koje imaju kući, a koje im ne trebaju, poručio je Čomić.

Postavljanje uličnih knjižnica implementira se u okviru projekta “Kreiraj sve (mir)” koji se realizira zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji provodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz financijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

(Fena)

8 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.