MOSTAR: Dileri pritvorenike opskrbljuju drogom

Zatvorenici mostarskog zatvora Ćelovina očigledno su se navikli na uvjete boravka u ovome zatvoru pa s već razrađenom taktikom čine nova kaznena djela, a da ne napuštaju objekt. Večernji list je u posjedu fotografija koje pokazuju kako iz zatvora djeluju zatvorenici.

 

Prema snimkama, a ono što se već odavno sumnja, zatvorenici s prozora spuštaju platno nepoznatim osobama koje im dostavljaju drogu, a ovi oprezno vežu drogu za platno i nakon toga daju znak zatvorenicima koji platno s priloženim materijalom nastavljaju vući prema prozoru. O tome se trenutačno vodi istraga.
MOSTAR: Dileri pritvorenike opskrbljuju drogom

 

Nije samo mostarski zatvor poprište ovakve vrste kriminala i dilanja droge onima kojima je najteže bez nje. U veljači ove godine u žiži zbivanja bio je zatvor na splitskim Bilicama. Zatvorenik Matko Jonjić tada je preminuo zbog prevelike doze heroina, a sedam pritvorenika odlučilo se na višednevni štrajk glađu. “Nacional” je tada pisao kako u je originalno zapakiranoj kutiji keksa pronađena marihuana, u originalnoj kutiji mlijeka bio je prošvercan alkohol. U narančama je bio ubrizgan heroin pomoću injekcije, a u lubenicu se moglo naliti heroina dovoljno da ubije više osoba. Heroinom se natapa i odjeća koja se onda vlažna donosi u zatvor. “Splitski je zatvor najsloženiji u državi zbog posebne strukture zatvorenika. Od njih 160 tek svaki deseti nema veze s drogama”, kazao je tada Josip Višić, upravitelj zatvora.

Kaznenopopravni zavod poluotvorenog tipa “Luke” u Bihaću ima također bogatu lepezu prijestupnika. Uprava zatvora je prema pisanju “Avaza” ljetos istaknula da najteži osuđenici nisu oni s najdužim kaznama nego ovisničko-dilerska populacija, koja u KPZ-u “Luke” čini čak 40 posto. – Oni pokušavaju unijeti drogu na različite načine – u anusu, želucu, putem rodbine. Jednom narkomanu drogu je pokušala unijeti tetka iz Ključa. Bio je slučaj da se osuđenik poljubi sa ženom, a ona mu u usta ubaci drogu. Zabilježeno je i unošenje droge u ćevapima, ili da osuđenik zagrli dijete prilikom posjeta i iz dječjeg džepa izvuče drogu – naveo je primjer tada Muhamed Krkić, direktor KPZ-a Luke. Što se tiče našeg najpoznatijeg zatvora KPZ Zenica, jedan bivši zatvorenik koji je zbog krađe osuđen na 3 godine, naučio je iza rešetaka dilati drogu. On je shvatio da se od prodaje droge osuđenicima može dobro zaraditi, ali je i sam postao ovisnik. Sve ovo dokazuje da u borbi protiv droge i dilanja treba uložiti mnogo truda, jer ta pošast preuzima sve veći utjecaj u društvu. (VL)

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.