Dubrovčani traže posebnu traku za vozila kod Neuma

Gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić poslao je pismo resornim ministrima u Vladi Republike Hrvatske Ranku Ostojiću, Slavku Liniću i Vesni Pusić u kojem traži da se na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom kod Kleka i Bistrine uredi posebna traka za vozila s dubrovačkim registracijskim oznakama.

Vlahušić je zatražio da se traka uredi do ulaska Hrvatske u Europsku uniju kako bi, usprkos strogom nadzoru po šengenskim standardima, Dubrovčanima bio omogućen brzi prijelaz granice.

Podupiremo projekt Pelješkoga mosta i koridor preko Neuma, ali ta se rješenja u najboljem slučaju mogu ostvariti tek za nekoliko godina. Zato je nužno od 1. srpnja 2013. uvesti lako provedivo rješenje kojim će se ublažiti nepovoljan prometni položaj stanovnika juga Hrvatske – istaknuo je Vlahušić u pismu.

Iako nije upoznat s ovim, ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić ističe da je posebna traka na graničnim prijelazima samo za Dubrovčane neprovediva stvar. On smatra kako bi se time stvorile pretpostavke za različite mahinacije.

U ovom trenutku to je neprovedivo rješenje, ali ne znam kako zvuči kompletna inicijativa. BiH je spremna na svaki mogući način izaći u susret građanima dubrovačke regije, jer će, evidentno, nakon posebnog režima koji će biti uspostavljen ulaskom Hrvatske u EU, oni praktično biti odvojeni od onoga čemu pripadaju – kazao nam je Hadžić.

Iako Pelješki most i neumski koridor, podsjeća Hadžić, nisu provedivi za neko dogledno razumno vrijeme, on naglašava i kako nije objektivno tražiti takva solomonska rješenja.

To se ne može staviti ni u okvir onoga što se zove derogacija pravila, odnosno pravne stečevine koju u ovom trenutku ima Europska unija – kaže Hadžić. (Dnevni avaz)

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.