Mostar: Čopor pasa poklao ovce

U naselju Žitomislići nedaleko od Mostara psi lutalice u utorak poslijepodne zaklali su tri i ozlijedili šest ovaca u gazdinstvu Rajka Svrdlina.

Šteta je velika, no veća je bojazan od pasa koji bez ikakve kontrole lutaju prigradskim naseljima i napadaju ili stanovništvo ili domaće životinje.

Svrdlin kaže kako su ovce bile u dvorištu kuće kada su ih napali psi, te kako je jedina sreća što se nije stradao nitko od ukućana ili komšija jer je u čoporu bilo pet velikih pasa, piše Dnevni list.

Strah

-Dolazili su i policija i veterinari. Napravljen je zapisnik ali šta ja imam od toga. Mi ne možemo opstati od pasa koje dovezu ovdje i izbace, kaže Svrdlin. Priča kako je među mještanima prigradskih naselja strah ogroman zbog tih pasa koje nitko ne kontrolira i koji gladni lutaju.

-Niko ne vodi brigu o tim psima…Strašno je da se o njima ne vodi računa na terenu, ali su zaštićene od raznih organizacija za zaštitu životinja. Još nam ostaje samo da počnu napadati djecu i ljude, kaže Svrdlin.

Susjedi obitelji Svrdlin su također u šoku i svjedoče kako je svakim danom sve više napuštenih pasa u njihovom naselju.

Situacija je do te mjere došla da mještani ne smije u poslijepodnevnim satima sami hodati naseljem jer je do sada bilo više slučajeva da su psi napadali i ljude.

-Ako nadležni organi nešto ne poduzmu mi ćemo morati uzeti stvar u svoje ruke jer je samo pitanje dana kada će neko stradati, kaže jedan mještanin Žitomislića. Slična ili čak gora situacija je po selima i prigradskim naseljima.

Nekoliko veterinara sa kojima smo jučer razgovarali kažu kako su ovakve pojave bilježe, ali da nisu toliko česte.

Rješenje

Veterinar iz Veterinarske stanice Mostar Igor Jedvaj priča kako veterinari i stanovništvo imaju probleme zbog pasa lutalica, ali kako krivca za takvu situaciju ne treba tražiti nigdje već u samim ljudima koji napuštaju pse.

-Nama volonteri koji pokušavaju spasiti te pse donose životinje i mi vidimo da su oni čipirani. Po čipu nađemo i vlasnika čiji je bio pas, ali na kraju shvatimo da je pas namjerno ostavljen, kaže Jedvaj i napominje kako i u BiH postoje zakoni kao u svim državama, ali kako se oni ne poštuju.

Još 2009. je donesen zakon o zaštiti životinja ali se nikada nije počeo primjenjivati na terenu. Taj zakon bi podrazumijevao da se svaki pas mora uvesti u jedinstveni registar.

Kao i ranijih godina i sada postoje informacije kako bi se registriranje trebalo početi obavljati početkom naredne godine.

– Pas bi bio evidentiran i čipiran i svaki vlasnik koji napusti psa bi bio kažnjavan. Ako u međuvremenu pas nekoga ozlijedi protiv vlasnika bi bila podnesena krivična prijava. To je jedino rješenje i samo tako bi se ponašali odgovornije, kaže Jedvaj.

Problem u Mostaru i cijeloj BiH jeste nebriga države, ali i nepostojanje sredstava kojim bi se financirali azili za pse. U Mostaru su udruge koje se bave ovim poslom navodno dobile zemljište da prave azil za pse, no taj azil nema tko financirati, te bi bilo nelogično i nehumano praviti ga i zatvarati pse u prostor gdje će gladovati.

(Dnevni list)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.