Mostar bus pred kolapsom: Nema sredstava za plaće radnicima, upitan nastavak vožnji

Mostarsko javno poduzeće Mo-Bus je zbog ukinutih vožnji, uslijed epidemije koronavirusa, dovedeno pred kolaps i nema sredstava za plaće koje čeka 78 radnika.

Ove informacije za Klix.ba je potvrdio direktor Javnog preduzeća Mo-Bus, Damir Marić.

Mi smo radnicima za ožujak podijelili plaće u iznosu od 70 posto i nismo plaćali doprinose, ali za travanj im ne možemo isplatiti još ništa jer nemamo tih sredstva u rezervama, kaže Marić.

Naglašava da su mjesečni troškovi ove tvrtke 200 tisuća maraka, a kako tvrtka inače nije rentabilna i jedva pokriva troškove na godišnjoj razini, sada je dovedena pred kolaps.

Mi zapošljavamo 78 ljudi koji žive i prehranjuju svoje obitelji od ovoga posla i ne možemo im dati otkaze ili ih poslati na neplaćeno, ali nemamo im odakle isplatiti plaće, ako nam ne pomognu gradske i županijske vlasti, pojašnjava Marić za Klix.ba.

Ističe kako već danima traži sastanke s predstavnicima vlasti.

Iako se najavljuje da će javni prijevoz početi s radom 15. svibnja mi ne možemo autobuse upaliti dok ne postignemo neki dogovor o financiranju, tvrdi Marić.

Mostar bus je, podsjeća, Javno poduzeće kojem je osnivač Grad Mostar, ali ga ne financira, kao što je to praksa u svijetu, nego je do sada radilo na ekonomskoj osnovi.

No, to više nije u mogućnosti jer imaju jako puno nerentabilnih vožnji koje su potrebne, pa njihove troškove pokrivaju iz rezervi. Međutim, ti troškovi se ne nadoknađuju iz gradske blagajne.

Stoga su obustavom rada i velikim troškovima u samo dva mjeseca dovedeni na rub očaja.

Ne možemo zaraditi koliki će nam biti troškovi, tvrdi Marić, zbog čega neće ni početi s vožnjom bez jasnog dogovora o financiranju.

Stanje u kojem se našlo ovo poduzeće, ističe, nametnuto je od vladajućih struktura, pa je očekivati da upravo oni i pomognu u sanaciji šteta.

Zato tražimo od nadležnih da nam pomognu da nadvladamo ovo stanje, te da se konačno nađe rješenje za financiranje javnog prijevoza. Ako počnemo s radom bez školaraca i vraćanja svih linija, ne treba nam ni pola ljudi, ali ne možemo im dati otkaze, pojašnjava Marić.

Po njegovoj procjeni, Mo-Bus s radom u punom kapacitetu može početi tek u rujnu.

Podsjeća da je Grad Mostar uredno plaćao karte školarcima i pomagao da ovo poduzeće napravi bazu na Bišću polju. Stoga vjeruje da će prepoznati značaj javnog prijevoza te naći način da preuzmu njegovo financiranje.

(www.jabuka.tv)

8 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.