Most koji će spojiti BiH i Hrvatsku u završnoj fazi izgradnje

Most na rijeci Savi kod Svilaja, koji će spojiti dvije zemlje, Bosnu i Hercegovinu i Republiku Hrvatsku, u završnoj je fazi izgradnje.

Saša Dalipagić, zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, istakao je kako je okončanje izgradnje mosta planirano za kraj 2019. godine.

Završeni su radovi na asfaltiranju nizvodnog mosta, dok asfaltiranje uzvodnog mosta očekujemo polovinom 12. mjeseca. Nakon asfaltiranja slijede radovi na montaži rasvjete, odvodnje, itd. Okončanjem radova na mostu biti će potrebno provesti i postupak tehničkog prijema mosta kako bi dobili uporabnu dozvolu za most, rekao je Dalipagić.

Okončanjem navedenih aktivnosti Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine bi u potpunosti izvršilo svoj dio zadatka preuzet međudržavnim sporazumom sa Republikom Hrvatskom.

Međutim, da bi most bio pušten u uporabu potrebno je izgraditi međunarodni granični prijelaz na strani Bosne i Hercegovine i zaključiti Sporazum o graničnom prijelazu sa Republikom Hrvatskom, što je u nadležnosti drugih institucija u Bosni i Hercegovini, Uprave za neizravno oporezivanje i Ministarstva sigurnosti, dodao je Dalipagić.

Radi se o projektu vrijednom 53,8 milijuna maraka sa PDV-om, a koji su financirali Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska u omjeru po 50%. Dužina mosta je 660 metara, širina 29 metara. Izvođač radova je Hering d.d. Široki Brijeg, dok su nadzorna tijela “IG” d.o.o. Banja Luka i “COG” d.o.o. Zagreb.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.