Moore: Nove sankcije za srpske, bošnjačke i hrvatske političare

Američki diplomat u mirovini i bivši veleposlanik OSCE-a Jonathan Moore rekao je za Al Jazeeru da će nove sankcije ministarstva financija SAD-a obuhvatiti i osobe koje nisu samo iz BiH, već i iz regije.

Moore je rekao da su sankcije alat kojim se neodgovorni političari nastoje prisiliti da promijene svoje stavove i retoriku, te da će novim ciklusom sankcija, osim srpskih, biti obuhvaćeni i neki bošnjački i hrvatski političari, koji prema ocjeni SAD-a sprječavaju napredak BiH.

U godišnjoj procjeni Obavještajne zajednice SAD-a o prijetnjama u svijetu, koju je prošlog tjedna objavilo Ured direktora nacionalne obavještajne službe SAD-a (ODNI), piše da će se Zapadni Balkan vjerojatno suočiti s povećanim rizikom lokaliziranog međuetničkog nasilja tijekom 2024. godine.

U američkom izvještaju stoji da će nacionalistički čelnici vjerojatno pogoršati napetost zbog svoje političke prednosti i vanjskih aktera, koji bi, kako se navodi, mogli pokušali iskoristiti etničke razlike da povećaju ili zaštite svoj regionalni utjecaj i spriječe sve veću integraciju Balkana u EU ili euroatlantske institucije, prenosi Klix.

Osim toga, kaže se da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poduzima provokativne korake kako bi neutralizirao međunarodnu zajednicu u Bosni u Hercegovini i osigurao de facto otcjepljenje entiteta Republika Srpska.

Njegovo djelovanje moglo bi potaknuti vođe bošnjačkog (bosansko-muslimanskog) stanovništva da osnaže vlastite kapacitete kako bi zaštitili svoje interese što bi eventualno moglo dovesti do nasilnih sukoba u kojima bi mogle biti nadvladane mirovne misije, navodi se.

(www.jabuka.tv)

12 komentara

  • Samo bacaju iskre ne bi li se rasplamsalo da se naivni narod uhvati za vratove.
    Naravno sve ovo rade uz pomoć domaćih političara.

  • SAD trebaju da presuđuju tko je u Hrvatskoj u pravu …..
    Ili visoki predstavnik…poŝto nevalja BiH…treba ga premjestiti u Hrvatsku…ima puno nerjeŝenih problema.

  • Tko daje pravo fasistickoj SAD naredivati u BiH?. Odjebi svojim narkomanima, bezkucnicima i gladnima bez zubi preko oceana. I ostani tamo. Dosta mi je zapadnog fasistickog smeca.

  • Gospođa muslimanka koja je u jednoj emisiji kod FACE imala dialog sa Dunovićem iz Komŝićeve partije…..NJOJ TREBA DATI VLAST U BiH !

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.