Moguće epizode s izuzetno zagađenim zrakom, značajnije promjene već od utorka

Stanovnici FBiH ove zime mogu očekivati duže ili kraće epizode sa izuzetno zagađenim zrakom koje mogu imati negativne efekte na ljudsko zdravlje, privredne, prometne i druge aktivnosti.

Ovu informaciju za Fenu su rekli iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Ističu da su institucije na županijskim i općinskim razinama dužne da u slučaju povećanih koncentracija zagađujućih materija poduzimaju mjere za njihovo smanjenje i smanjenje negativnih efekata zagađenja.

Iz FHMZ BiH kažu da su stabilni meteorološki uslovi u protekla dva tjedna uvjetovali nagomilavanje štetnih materija u zrak emitiranih iz industrijskih postrojenja, domaćinstava i prometa što je rezultiralo postepenim porastom koncentracija zagađujućih materija u zraku.

Dodali su da su danas blago niže vrijednosti koncentracija u odnosu na prosjeke za prethodni dan, ali da se u tijeku dana može očekivati njihov daljnji porast.

Značajnija promjena stanja se može očekivati od utorka uvečer uvjetovana destabilizacijom atmosfere praćene slabim vjetrom i padavlnama, kazali su.

Na pojedinim mjernim mjestima (Zenica, Sarajevo, Ilijaš) kvalitativna ocjena zraka je nezdrav, dok je na većini drugih mjernih mjesta nezdrav za osjetljive grupe stanovništva.

Ističu da su propisane granične vrijednosti za “finu prašinu” (PM10, >50ug/m3/24h) u nedjelju prekoračene u: Zenici (100-120ug/m3), Ilijašu (124 ug/m3), Sarajevu (54-110 ug/m3) i Goraždu (60ug/m3).

Visoke koncentracije prašine manje od 2.5 mikrometara (PM2.5) su registrirane na mjernim mjestima u Lukavcu (97ug/m3), ali i na drugim mjernim mjestima gdje se vrše mjerenja (Sarajevo, Goražde).

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.