Moglo bi vas iznenaditi kada tijelo zapravo troši najviše kalorija

Tjelovježba je jako bitna za održanje zdravlja, i mnogima glavni “alat” za gubitak neželjenih kilograma.

Ipak, čini se kako ćemo dobar dio kalorija potrošiti – spavajući.

Tko bi rekao? Popodnevno spavanje ili rano navečer potrošit će više kalorija, piše Večernji.hr.

Studija objavljena u časopisu Current Biology otkrila je da, kada se odmaramo tijekom kasnog poslijepodneva ili rane večeri, naše tijelo sagorijeva 10 posto više kalorija u odnosu na jutarnje sate.

Pokazalo se da oni koji imaju nepravilan raspored spavanja zbog noćnih smjena ili neurednog načina života, lakše se debljaju u odnosu na one koji imaju uredan raspored spavanja i kvalitetan san.

Kako bi proučavali promjene u metabolizmu bez utjecaja prehrambenih navika, razine aktivnosti i uzoraka spavanja, istraživači su proučavali sedam sudionika mjesec dana u laboratoriju koji nije imao prozore ili satove. Sudionici nisu imali pristup internetu ili telefonima i dobili su raspored odlazaka na spavanje, jela i buđenja. Svake večeri sudionici odlazili na spavanje četiri sata kasnije nego prethodne noći.

Pokazalo se kako sudionici troše više kalorija tijekom kasnog poslijepodnevnog spavanja nego noćnog, a vjeruje se da je razlog tome niža tjelesna temperatura koju tijelo postiže tijekom noćnog sna.

(www.jabuka.tv)

 


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.