Mogherini: Vlada Kosova mora opozvati odluke o carinama na robu iz Srbije i BiH

Visoka predstavnica EU i potpredsjednica Europske komisije Federica Mogherini izjavila je da je odluka Vlade Kosova da poveća carine na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine na 100 posto jasno kršenje Centralnoevropskog ugovora o slobodnoj trgovini (CEFTA) i duha Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Kosova.

Ovo nadalje pogoršava situaciju nakon inicijalnog izricanja povećanja carina od 10 posto prošlog tjedna. Vlada Kosova mora odmah opozvati ove odluke, rekla je Mogherini, priopćeno je iz Izaslanstva EU u BiH.

I srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić zatražio je od kosovske vlade da povuče odluku o povećanju pristojbi na robu iz Srbije i BiH, rekavši da je ta odluka u potpunosti političke naravi. Kosovska vlada u srijedu je za sto posto povećala pristojbe na robu iz Srbije i BiH uz obrazloženje da je to odgovor na “agresivnu kampanju” Srbije protiv Kosova na što je službeni Beograd odmah zakazao sastanke s veleposlanicima vodećih zemalja svijeta i Europske unije.

Vučić je u srijedu navečer zamolio kosovske Albance da “razumiju kako je svima potreban mir“, a od vlasti u Prištini zatražio je da povuku svoju odluku koju je nazvao “par excellence političkom“, ocijenivši da je donesena “bez ekonomskih razloga i logike”.

Molim vas, povucite ove odluke, da sjednemo i razgovaramo, da tražimo kompromis, poručio je Vučić vlastima u Prištini, prenosi Hina.On je rekao, nakon izvanredne sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, da će Srbija ostati pouzdan partner zemljama u regiji, Europi i svijetu, a EU-u i međunarodnoj zajednici poručio je da očekuje da ozbiljno shvate i razmotre moguće posljedice te odluke iz Prištine. Vučić je naglasio kako Srbija svojim racionalnim ponašanjem, u interesu mira i stabilnosti u regiji, te u cilju nalaženja kompromisnog rješenja s Kosovom želi “jasno pokazati razliku između odgovornog i neodgovornog ponašanja”.

Mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da sačuvamo mir i stabilnost i da, ne odgovarajući na provokacije, pokažemo Srbima sjeverno i južno od Ibra na Kosovu da ih nećemo ostaviti na milost i nemilost, naglasio je Vučić.

Vučić je istaknuo i da je na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost odlučeno da se Vlada Srbije obrati svim članicama Vijeća sigurnosti UN-a i članicama EU-a, zbog kršenja sporazuma CEFTA i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). On je najavio da će u četvrtak popodne u Beogradu održati sastanak sa Srbima s Kosova, za koje je kazao da se osjećaju “životno ugroženi” i poručio im da ih Srbija neće ostaviti na cjedilu.

(Fena)


3 komentara

  • Vučiću, kakva je (ako ne politička) odluka da se ne prizna Kosovo? Kakva je odluka da se Kosovo ne primi u Interpol? Vučiću, Picousti kretenu, ti bi se hebo ali da ti ne uđe.

  • Je li ova zaplakala dok je ovo izgovarala. Svaka čast Kosovarima na ovako hrabrim političkim potezima. Što više budete pokazivali zube, više će vas se vučići srpskih pokrajina plašiti. Vi imate rješenja i izlaz, a Srbija i RS nema.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.