Moderna poziva EU da požuri s potpisivanjem ugovora o kupnji cjepiva | Jabuka.tv

Moderna poziva EU da požuri s potpisivanjem ugovora o kupnji cjepiva

Šef američke biotehnološke tvrtke Moderna u utorak je Europljane upozorio da bi odugovlačenje pregovora o kupnji doza njihovog cjepiva protiv covida-19 moglo usporiti isporuke jer će prioritet imati zemlje koje su već prije nekoliko mjeseci potpisale ugovore.

Razgovaramo, ali ugovora nema, kazao je Stephane Bancel za AFP u Cambridgeu, Massachusettsu, 48-godišnji Francuz koji je na čelo Moderne došao 2011.

Tvrtka osnovana 2010. u ponedjeljak je objavila da se njezino cjepivo protiv covida-19 pokazalo učinkovitim kod 94,5 posto osoba cijepljenih u kliničkim ispitivanjima, što je slično djelotvornosti od 90 posto o kojoj su prošli tjedan izvijestili Pfizer i BioNTech za svoje cjepivo.

Moderna planira podnijeti zahtjev za odobrenjem cjepiva na tržištu Sjedinjenih Država “u narednim tjednima” te bi SAD, nakon provjere regulatornih tijela i potvrde sigurnosti, uz Pfizerovo cjepivo mogao imati dva odobrena cjepiva i 60 milijuna doza za žurnu distribuciju već u prosincu.

Europska komisija je još 24. kolovoza izvijestila o “uznapredovalim pregovorima” o kupnji 80 milijuna doza cjepiva, no od tada nije potpisan nikakav ugovor.

U međuvremenu je Moderna sklopila ugovore s Kanadom, Japanom, Izraelom, Katarom, Ujedinjenim Kraljevstvom ne računajući 100 milijuna doza obećanih početkom kolovoza SAD-u.

Puno je administracije, spisa, usuglašavanja između zemalja i kompliciranije je sve voditi kada vas je 27, u odnosu kada ste sami, rekao je Bancel.

Naveo je primjer Kanade kada je od razgovora između liječnika i Moderne do potpisivanja ugovora prošlo dva tjedna.

Kazao je da će kašnjenje, iako neće utjecati na sveukupnu količinu cjepiva, usporiti njegovu isporuku.

Za sve zemlje, osim SAD-a, proizvodnja će se odvijati u Švicarskoj, u pogonima grupacije Lonza, a cjepivo će se puniti u bočice u Madridu, gdje se nalazi grupacija Rovi.

Ako Europska agencija za lijekove (EMA) odobri cjepivo prije kraja godine, a ne potpiše se nikakav sporazum, “prve isporuke neće uključivati Europu”, već zemlje koje su izvršile narudžbe – Švicarsku, Japan , Izrael, Kanadu.

Onima koje to nisu učinile ne možemo isporučiti proizvod, rekao je Bancel. On tvrdi da pregovore ne blokira cijena, ali je odbio išta više reći, javlja Hina.

Prvi Amerikanci biti će cijepljeni prije Nove godine.

Do kraja studenoga bit će na raspolaganju deset milijuna doza, do kraja godine 20 milijuna i biti će isključivo namijenjene SAD-u.

Američka Moderna: Naše cjepivo je gotovo 95% učinkovito

(www.jabuka.tv)


2 komentara

  • Eto spasa. Živjeli naši spasitelji i dobročinitelji. Hura za naše farmaceutske kompanije koje rade za dobrobit ljudi. Zlatnim slovima će biti zabilježen ovaj grandiozan pothvat, pronalska cjepiva protiv ove najstrašnije bolesti IKADA u povijesti čovječanstva. Svi pohrlite na cijepljenje. Povedite svoje bližnje u novo doba sreće i blagostanja. Tko drugačije kaže kleveće i laže. Naporima znanstvenika diljem svijeta nadomak smo velike pobjede nad ovom ovom kugom, nad ovom pošasti koja kosi sve redom. Bravo. Evo može li kakva donacija za naše HEROJE u bijelom koji se mjesecima izlažu pogibelji , a sve za nas ljude. Ganutost. To je onaj osjećaj koji sad preovladava među razdraganim stanovništvom širom planete. A bit će i skoro besplatno. Našim mukama je kraj. Konačno.

  • Ovom prigodom se posebno treba zahvaliti našoj ministrici Ankici Gudeljević. Ona je naručila cjepivo za BiH , ne treća , ne četvrta ili peta ne daj Bože. Nego 1 U SVIJETU za nas. Tolika je briga za pučanstvo u BiH, DAME I GOSPODO. Ankica ne traži ništa a dala bi sve za svoj NAROD. Ljubljena ministrice samo te providnost stavila na to mjesto, putem Dragana, da nas prve spasiš. Nećemo ti to zaboraviti nikada. Spomenik je najmanje što možemo napraviti za ovu ljudsku gromadu. Generacije će pamtiti ovaj neviđeni potez vlasti za svoj narod. 30 godina se brinu za nas, uz asistenciju stranih dobrotvora i na kraju još i ovo. Impresivno u svakom pogledu. Sunce jače sjaji nakon ovih divnih vijesti. Blagovijest i radost se širi među ustreptalim žiteljima u očekivanju spasonosne igle. Bodimo se braćo za bolje sutra. Bodimo se za naše mlade, stare i nerođene. Bodimo se za budućnost…

Komentiraj: