Četiri mjeseca prije roka: Probijena i lijeva cijev tunela Počitelj

Na poddionici Počitelj – Zvirovići, iskop obje tunelske cijevi završio je četiri mjeseca prije predviđenog roka, time je tunel Počitelj kompletno probijen.

Da bi se stekla prava slika o tome šta je urađeno na ovom projektu treba istaći da je dnevni napredak iskopa tunela u obje cijevi bio do 14 metara, pri čemu je utrošeno preko 200.000 kg eksploziva za proboj tunela.

Za vrijeme iskopa tunela bilo je više speleoloških objekata od kojih je jedan bio većih razmjera i to 30 metara iznad i 30 metara ispod tunela. Osim navedenog, kaverna se prostirala od jedne do druge tunelske cijevi, čime je premoštena armirano-betonskom konstrukcijom.

Na tunelu Počitelj odvijaju se radovi druge faze: izrada temelja betonske obloge, drenaža, hidroizolacija, betonska (sekundarna) obloga i iskop središnje odvodnje. Do iskopa i lijeve tunelske cijevi Izvođač je izminirao cijelu središnju odvodnju, ugradio 500 metara hidroizolacije i 400 metara betonske obloge desne tunelske cijevi.

Za mjesec dana očekuje se montaža druge oplate za betoniranje sekundarne obloge i skele za ugradnju hidroizolacije čime će se znatno ubrzati radovi na završetku tunela.

Predviđeni rok za završetak betoniranja sekundarne obloge obje tunelske cijevi i četiri poprečne veze, planiraju se za lipanj mjesec 2021. godine. Mjesec prije završetka betoniranja može se započeti s ugradnjom opreme u tunelu.

U tunelu će biti ugrađena uzdužna (longitudinalna) ventilacija, SOS niše, TPS, elektroinstalacije rasvjetna niša, mjerni uređaji, ventilacije, sigurnosna rasvjeta tunela, protupanična rasvjeta, svjetleći SOS uređaji i SOS razdjelnici, promjenjivi prometni znakovi, upravljački i signalni uređaji prometne signalizacije, rasvjete, te sustav daljinskog vođenja, vatrodojavni sustav, video sustav…

Na izgradnji tunela rade tri smjene radnika i to po principu dvije smjene rade po 12 sati dok je jedna smjena na odmoru.

Poddionica Počitelj – Zvirovići je dio dionice Počitelj – Bijača. Duga je 11,07 kilometara i podijeljena je na dva LOT-a. Na LOT-u 1 pored tunela Počitelj gradi se petlja Počitelj s naplatnim mjestom i pristupnim prometnicama, tri vijadukta i otvorena trasa, priopćeno je iz Autocesta FBiH.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

    • M briga me Počitelj znam da u Širokom u zadnjih 25 godina država BiH nije uradila metar ceste ,Denis Lasić ko Bešlić vječni ministar sa Ovojaca koji su bliskiji Širokom nego Mostaru nije metar udario u ŽZH ,osim Ljubuškog,e moj Denis oćemoli na male

  • Denis Lasić je osigurao sredstva za cestu Široki Brijeg Posušje samo tvoji Širokobriježani nisu mogli “izvuć pinku” pa nisu htjeli graditi treću traku prema Vraniću dok su Posušjaci objeručke prihvatili novce i napravili dionicu ceste koliko se nalazi na posuškom području. Informiraj se malo prije nego napišeš sljedeću glupost.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.