Mnoštvo vjernika prisjetilo se najtužnijeg dana u povijesti Širokoga Brijega

Molitvom pred ratnim skloništem uz Franjevački samostan i crkvu Uznesenja BDM te svetom misom u Širokom Brijegu je u srijedu obilježena 79. obljetnica ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca.

Molitvu pred mjestom ubojstva i spaljivanja 12 franjevaca iz samostana predvodili su širokobriješki gvardijan i župnik fra Ivan Marić te vicepostulator fra Miljenko Stojić.

Nakon toga uslijedila je procesija prema crkvi Uznesenja BDM, gdje je molitva nastavljena pred grobom u crkvi u kojem su trenutno pokopana 24 ubijena hercegovačka franjevca.

Mnogi vjernici su se prije svete mise pomolili i zapalili svijeće u ratnom skloništu.

Uslijedila je sveta misa zadušnica koju je predvodio i na njoj propovijedao provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš uz koncelebraciju više od 50 svećenika. Na početku misnog slavlja pročitana su imena svih 66 pobijenih franjevaca te njihova stratišta. Za grobove mnogih od njih i danas se ne zna.

Cijela istina o ubojstvu franjevaca u Širokom Brijegu

Na kraju mise vicepostulator fra Miljenko Stojić ukratko je iznio rad Vicepostulature postupka mučeništva ”fra Leo Petrović i 65 subraće” kroz prošlu godinu.

Ovaj dan većina stanovnika Širokog Brijega tumači kao pad Širokoga Brijega, dok je u povijesti često tumačen i kao oslobođenje jer su na današnji dan prije 79 godina partizani ušli u Široki Brijeg te počinili strašne zločine u franjevačkom samostanu, ali i nad pukom Širokoga Brijega.

Od 5. do 10. veljače u sklopu vojnih operacija i operativnog čišćenja Širokog Brijega ubijena su 72 civila.

Toga kobnoga 7. veljače 1945. partizani su u širokobriješkom franjevačkom samostanu pronašli dvanaestoricu fratara te nekoliko učenika koji su se skrili zbog sigurnosti. Pripadnici Zloglasnog 11. dalmatinskog korpusa, osnovanog u selu Kozica pokraj Vrgorca, iz samostana su izveli sve zatečene fratre, potom ih žicom vezali, odveli ih u obližnje ratno sklonište te ih tu mučki ubili, a neke i žive spalili.

Komunistički režim je nakon toga vršio i strašnu društvenu i medijsku propagandu protiv hercegovačkih franjevaca, označavajući ih kao bliske suradnike ustaškog režima.

Pogledajte komunističke propagandne karikature o širokobriješkim franjevcima

Činili su sve i da se istina o ovom stravičnom zločinu sakrije, ali iz sjećanja naroda istina se nikad nije izbrisala iako su trebale godine i godine da ona izađe u javnost te povjesničari daju objektivan znanstveni sud o događajima početkom veljače 1945. godine na ovim područjima.

Grad Široki Brijeg i Županija Zapadnohercegovačka donijeli su odluke o dostojnom obilježavanju 7. veljače.

Mandić za Jabuka.tv: Franjevci nisu ubijeni zato što su navodno podržavali ustaški režim

Tako je Grad Široki Brijeg 2013. godine donio Odluku o obilježavanju 7. veljače Danom sjećanja na pobijene franjevce i puk Širokog Brijega, a godinu kasnije Županija Zapadnohercegovačka donijela je Odluku o obilježavanju 7. veljače Danom komunističkoga zlosilja Županije Zapadnohercegovačke.

Podsjećamo, od 30. rujna 2015. godine dio širokobriješke Obilazne ceste preimenovan je u Ulicu pobijenih franjevaca.

79 godina od pada Širokoga Brijega

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.