Mliječni put nije onakav kakvim smo ga smatrali

Dosad se mislilo kako je naša matična galaksija spiralna i plosnata. Nova trodimenzionalna mapa Mliječnog puta pokazuje kako tomu baš i nije tako.

Prošle godine otkrili smo kako je naša matična galaksija Mliječni put veća no što smo mislili, a sad znamo i kako je ponešto drukčijeg oblika. Umjesto plosnatog spiralnog diska zvijezda i plinova značajno je zakrivljena na rubovima, otkrili su astronomi u Australiji i Kini.

Dosad se smatralo kako je naša spiralna galaksija prilično spljoštena, poput Andromede koju je moguće vidjeti golim okom. Udaljene galaksije možemo snimiti kako bismo provjerili kakvog su oblika, ali ne i Mliječni put, zato što se naš Sunčev sustav i sve sonde koje smo poslali nalaze unutar njega, u sklopu nakupine zvijezda Orionova ruka.

No, astronomi su uspjeli napraviti prvu preciznu trodimenzionalnu mapu naše galaksije temeljem novih podataka o tipu zvijezda poznatom po nazivu klasične Cefeide. To su ogromne svijetle zvijezde – do 20 puta veće i sto tisuća puta svjetlije nego Sunce – koje pulsiraju u preciznom i dobro poznatom ritmu.

Prateći razinu svjetla i pulsiranja 1.399 Cefeida astronomi su ih mogli upotrijebiti kao fiksnu točku mjerenja za određivanje lokacije drugih zvijezda, temeljem čega su odredili i oblik cijele galaksije. Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Nature Astronomy.

Zašto je Mliječni put zakrivljen? Znanstvenici prepostavljaju kako je to posljedica ‘torzije’ nastale uslijed rotacije ogromnog unutarnjeg diska Mliječnog puta, u kojem je oko sto milijardi zvijezda.

No, moguće je i kako je zakrivljenje posljedica djelovanja patuljastih galaksija koje orbitiraju oko Mliječnog puta ili padaju u njega, piše NBC.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.