Mladić primjerom pokazao da se edukacijom može do posla i u BiH

ermin burić cnc operateri

Osamnaestogodišnji Ermin Burić iz općine Jajce jedna je od deset mladih osoba koje su početkom godine uspješno završili obuku za CNC operatere i mehatroničare, organiziranu u okviru projekta Ekonomsko osnaživanje mladih, a koji se odmah i zaposlio.

Nedugo nakon završetka obuke, Ermin je na probnom radu u kompaniji koja se bavi proizvodnjom čeličnih konstrukcija. Za njega je ovo prvo radno iskustvo, a dodatna edukacija mu je izravno pomogla u tome, priopćio je Kolektiv – Posao.ba.

Zaposlenje i ekonomska neovisnost ono su o čemu sanjaju i mnogi Erminovi vršnjaci, koji zbog ekonomske situacije i nedostatka prilika napuštaju Jajce i regiju te u potrazi za poslom i boljim uvjetima života odlaze u veće gradove ili izvan BiH, dok čak 55 % mladih u BiH traga za poslom, prema podacima Svjetske banke iz 2017. god.

Međutim, Ermin je među onima koji žele ostati u BiH, pa je u potragu za poslom i svoje usavršavanje uložio dodatni trud. Krajem prošle godine, zajedno s još devet mladih osoba iz Jajca i okoline, pohađao je obuku za mehatroničare i CNC operatere, koja je za njih organizirana na Mašinskom fakultetu u Banjoj Luci. Obuku je organizirala kompanija Kolektiv – Posao.ba, u okviru projekta Ekonomsko osnaživanje mladih i u suradnji s Općinom Jajce.

Ermin, koji je završio Srednju strukovnu školu u Jajcu, želio je uz dodatnu edukaciju i praktičnu primjenu naučenoga biti konkurentniji na tržištu rada.

Obuka mi je dosta pomogla u zapošljavanju. Kada sam se prijavio za posao s diplomom certificiranoga mehatroničara, ubrzo nakon toga sam dobio i poziv na probni rad. Trenutno radim sve vrste poslova u jednoj kompaniji koja se bavi proizvodnjom čeličnih konstrukcija i svaki dan učim nešto novo, kaže Ermin, koji je bio najmlađi među kandidatima koji su pohađali obuku.

Ermin ima savjet za mlade koji su u potrazi za poslom i tvrdi da ih to što nemaju radnoga iskustva ne treba obeshrabriti.

U CV-u koji šaljete poslodavcima, važno je istaknuti vaše vještine, zatim smjer za koji ste se opredijelili, kao i to koje vas radno mjesto zanima i zbog čega. Mladima koji nemaju radnoga iskustva, a u potrazi su za poslom, preporučujem da se dalje usavršavaju i da budu uporni u onome što žele, naglašava Ermin.

Marko Lončarević iz Agencije Posao.ba, koji je radio na odabiru osoba za sudjelovanje u ovoj obuci, kaže da je interes za ovaj vid edukacije bio zaista veliki i da među pristiglim prijavama nije bilo jednostavno odabrati samo deset kandidata, odnosno četiri mehatroničara i šest CNC operatera, koliko je bilo predviđeno za obuku.

Nastojali smo odabrati kandidate koji su zaista motivirani za rad u ovim oblastima, jer je krajnji cilj obuke njihovo zapošljavanje. Pošto se radi o profilima koji su dosta traženi na tržištu rada, ova obuka će im biti od velike koristi. Ovo je samo jedan od primjera kako se lokalne vlasti mogu aktivno uključiti i pružiti podršku u procesu zapošljavanja mladih, objašnjava Lončarević.

(www.jabuka.tv)


7 komentara

    • Bolje da objavljuju ovakve vijesti nego Dodika, Mektica, Sebije, Covice i slicne, ne znam sta ti ovakvo nesto ima smetati pored toliko parazita i kriminalaca u drzavi ili mrznje u komentarima gdje svatko nesto gleda iskljucivo nacionalno ili vjerski, kao da je bitno i jedno i drugo.

  • Pa zašto ti smeta što je ovo objavljeno? Zar nije vrijedno istaknuti i ovakve primjere? Puno je bolje čitati o ovakvim mladima, nego o ubojicama, narkomanima i ne znam ni ja čemu. Meni je ovo najdraži portal upravo zbog ovakvih pozitivnih vijesti

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.