M. P. Thompson na predstavljanju dvoknjižja o Širokom Brijegu u Splitu

U organizaciji Povjerenstva za otkrivanje i uređivanje grobišta Drugoga svjetskoga rata i poraća Grada Širokoga Brijega i Hrvatske udruge “Benedikt”, nakon Širokoga Brijega, Zagreba i Mostara, i u Splitu je predstavljeno dvoknjižje: “Otkopana istina Širokog Brijega” (iz II. svjetskog rata i poraća) i “Od Širokog do Bleiburga i nazad”. Knjige su predstavljene u ponedjeljak 21. svibnja u dvorani Dominikanskoga samostana.

Na samom početku programa nazočnima se prigodnim riječima obratio suorganizator predstavljanja dvoknjižja dr. Vide Popović, predsjednik Hrvatske udruge “Benedikt”, koji je istaknuo sustavan rad Povjerenstva na otkrivanju istine te da su članovi udruge kojoj je na čelu po prvi puta boravili u Širokom Brijega na godišnjicu obilježavanja stradanja širokobrijeških fratara i puka.

Ivan Beljan, diplomirani inženjer, umirovljeni brigadir HV-a, predsjednik Udruge “Hrvatski Križni put” predstavio je knjigu “Od Širokog do Bleiburga i nazad” istaknuvši da se u Republici Hrvatskoj početkom devedesetih godina počelo raditi na otkrivanju komunističkih zločina iz II. svjetskoga rata i poraća, ali se nije pomaklo s mrtve točke, te da kao primjer može poslužiti rad širokobriješkoga Povjerenstva za grobišta.

Velimir Mabić, autor knjige “Od Širokog do Bleiburga i nazad” se u svom izlaganju osvrnuo rad Povjerenstva s posebnim osvrtom na svjedočenja o događanjima u Širokom Brijegu u II. svjetskom ratu i poraću.

Analogija događaja u Širokom Brijegu sa Splitom i drugim hrvatskim mjestima vjerojatno je ista ili slična, samo što mi o tome ne možemo govoriti, jer smo istraživali konkretni prostor. Nije nikakva tajna da je i Split popio svoju dozu gorkoga pelina nakon ulaska “osloboditelja”. Sjetimo se samo Vicka i zapovijedi o preoravanju ustaških i domobranskih groblja. Možda se Vicko na kraju i pokajao, ali tek nakon što je i sam ispio čašu pelina, nakon što mu je Udba u Londonu ubila sina jedinca, pakirajući mu suradnju s “ustaškom emigracijom, rekao je između ostaloga Mabić.

O sadržaju knjige “Otkopana istina Širokog Brijega (iz Drugoga svjetskog rata i poraća)” govorio je dr. sc. Milijan Sesar, izvanredni profesor na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Splitu.

Ova knjiga govori o sustavnom radu Povjerenstva, otkopavanju žrtava, te potpori lokalne politike. Otkopali su istinu, ne samo doslovno, rekao je između ostalog prof. Sesar

Krajnji cilj našega rada je da povijesnim projektom izgradnje svehrvatskoga memorijalnoga “Groblja mira” na Bilima, svakoj hrvatskoj žrtvi II. svjetskoga rata i poraća, iz cijele BiH pa tako i Širokoga Brijega, neovisno o mjestu stradanja i pokopa, podignemo bijeli kameni križ s imenom i prezimenom svake žrtve. Ovim projektom bio bi vraćen barem dio duga i poštovanja prema onima koji su dali svoj život za domovinu Hrvatsku, a javnosti bi se napokon ponudio stvarni uvid u veličinu zločina nad hrvatskim narodom ovog kraja u II. svjetskom ratu i poraću, rekao je između ostaloga Pero Kožul, glavni urednik dvoknjižja i predsjednik Povjerenstva za otkrivanje i uređivanje grobišta Drugoga svjetskoga rata i poraća Grada Širokoga Brijega.

Na predstavljanju dvoknjižja nazočio je i Marko Perković Thompson.

Knjige “Otkopana istina Širokog Brijega (iz II. svjetskog rata i poraća)” i “Od Širokog do Bleiburga i nazad” su plod osmogodišnjega istraživačkoga rada na prikupljanju vjerodostojnih informacija o događajima u vrijeme Drugoga svjetskog rata i poraća u Širokom Brijegu, utemeljenih na autoriziranim iskazima svjedoka (ukupno njih 225), priopćeno je.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.