Foto & video: Pogledajte kako je izgledala smotra folklora u Mostaru

U nedjelju 20. svibnja u Mostaru u organizaciji Udruge hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava u BiH (UHAKUD u BiH) i Hrvatske kulturne zajednice u FBiH (HKZ u FBIH) održana je Državna smotra izvornoga folklora Hrvata u BiH.

Nastupilo je devet društava iz BiH i jedno društvo iz Republike Hrvatske koji su prikazali raskoš nošnji, plesova i napjeva hrvatskoga naroda. Program je počeo mimohodom skupina ulicama grada Mostara, a nakon toga uslijedili su nastupi u HD Herceg Stjepan Kosača.

Smotra je bila ocjenjivačkoga karaktera. U povjerenstvu su bili istaknuti etnolozi, etnokoreolozi i etnomuzikolozi iz BiH i RH koji su ocjenjivali izvornost, kvalitet i oblik zaštite nematerijalnih dobara. Stručno povjerenstvo iznijelo je svoja zapažanja o svakom pojedinom društvu.

Na navedenoj smotri izabrani su predstavnici BiH na sljedećim smotrama folklora: Vinkovačke jeseni, Brodsko kolo, Na Neretvu misečina pala i Državna smotra Hrvatskoga sabora kulture u Sisku.

Skupine koje će sudjelovati na Vinkovačkim jesenima su: HKUD “Vrila” Široki Brijeg, HKUD “Goranci” Mostar i KUD “Izvor” Žabljak Usora.

HKUD “Zora” Struge-Gorice predstavljat će BiH na smotri folklora Na Neretvu misečina pala u Metkoviću, dok će HKUD “Rodoč” Mostar nastupiti na manifestaciji Brodsko kolo. KUD “Mokro” Široki Brijeg nastupit će na Državnoj smotri Hrvatskoga sabora kulture u Sisku.

Sudionici Državne smotre folklora bili su: KUD “Pleter” Dugopolje – Republika Hrvatska, KUD “Mokro” Široki Brijeg, KUD “Izvor” Žabljak Usora, KUD “Stari hrast 2000” Novi Travnik, HKUD “Goranci” Mostar, HKUD “Zora” Struge-Gorica, HKUD “Hercegovac” Široki Brijeg, HKUD “Rodoč” Mostar, HKUD “Vrila” Široki Brijeg, HKUD “Sv. Ante” Dretelj.

Državna smotra izvornoga folklora Hrvata u BiH osnovni je način zaštite i promocije izvornosti nematerijalne kulturne baštine našega naroda. Većina KUD-ova vratila je na scenu neke oblike nematerijalnih dobara koji su bili zastupljeni na različitim područjima, a ova smotra folklora dala je iznimnu važnost u očuvanju nematerijalnih bisera na kojima naš narod obiluje u BiH. Kultura je način očuvanja identiteta naroda, stoga smo okupili društva od Bosne pa sve do mora, rekao je predsjednik UHAKUD U BiH gospodin Vedran Vidović.

Mostar: Počela Smotra izvornog folklora Hrvata u BiH

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.