Mladi Čitlučani ne odlaze i ne napuštaju svoj kraj

Predstojnik Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas primio je u četvrtak načelnika općine Čitluk Ivu Jerkića.

Na sastanku se razgovaralo o mogućnostima suradnje Ureda i općine Čitluk na projektima koji su od strateškog značaja za Hrvate u toj općini, koja među rijetkima u Bosni i Hercegovini bilježi porast broja stanovništva. Posebice je istaknuta važnost daljnjeg ulaganja u obrazovanje – kao poluge razvoja cijelog tog kraja.

Načelnik Jerkić je upoznao predstojnika Milasa i s aktualnim stanjem, te problemima i izazovima s kojima se općina i njeni žitelji nose. Naglasio je kako se razvoj općine temelji na turizmu – posebice hodočasničkom, ali i na vinogradarstvu, vinarstvu, prerađivačkoj industriji te trgovini i uslužnim djelatnostima.

“Općina se može pohvaliti velikim brojem zaposlenih”, rekao je Jerkić i dodao da je početkom 2016. godine u općini bilo zaposleno čak 6112 osoba.

Također je naglasio kako mladi ljudi iz Brotnja, za razliku od drugih dijelova Bosne i Hercegovine, ne odlaze i ne napuštaju svoj kraj.

Predstojnik Milas pohvalio je napore koje općina ulaže u razvoj gospodarstva, infrastrukture te svih drugih sadržaja koje život u tom kraju čine privlačnim, kazavši kako je stvaranje takvih preduvjeta i otvaranje radnih mjesta ključ održivog ostanka i opstanka Hrvata u BiH.

“Odlazak mladih i cijelih obitelji su najveći problem i izazov s kojim se trenutno suočava hrvatski narod u BiH. Stoga je ogromna odgovornost sviju nas koji imamo prigodu zaustavljati taj trend”, kazao je predstojnik Milas i dodao kako će Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske u svim svojim aktivnostima nastaviti podupirati sva nastojanja i projekte koje za cilj imaju stvaranje boljih uvjeta života Hrvata u BiH.

(VL)

1 komentar

Komentiraj: