Izložba o životu i djelu fra Joze Pejića, osnivača galerije i ALU-a

fra Jozo Pejić

Predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić otvorit će u ponedjeljak, 18. srpnja u 20 sati, u Franjevačkoj galeriji u Širokom Brijegu izložbu “Život i djelo fra Joze Pejića”.

Izložba je organizirana na poticaj vodstva Matice hrvatske – Ogranak Mostar, u čast fra Jozi Pejiću, jednom od osnivača Franjevačke galerije u Širokom Brijegu.

Posjetitelji izložbe moći će vidjeti dio slika, crteža i grafika što ih je s ispisanim posvetama dobivao za svoj imendan pokojni fra Jozo Pejić. Fra Jozo Pejić rođen je 1. studenog 1935. u Sovićima, općina Grude. Studij teologije završio je na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu i zaređen je za svećenika 1963. godine.

Fra Jozo Pejić bio je suosnivač Franjevačke galerije u Širokom Brijegu i njezin voditelj sve do smrti te suosnivač i ravnatelj Akademije likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu. Umro je 27. prosinca 2014. 
godine.

(www.jabuka.tv)

6 komentara

  • U ime Oca, Sina i Duha svetoga. Lanterna si kulture u mracnoj sumi nekulture bio brate nas Jozo. Plamicci tvoje svjetlosti, obasjavali su obraz brace sklone molitvi, miru, radu, plemenitosti i umjetnosti. Oprecno postavljen progresivno zavladalom primitivizmu, sustavu iskrivljenih vrijednosti, nemoralu i bratoubilastvu, osvjetljavao si putacu kroz tu groznu i sumracnu sumu. U kojoj su trula stabla ljudi primitivci, bludnici, zavidnici, oholi, skrti, ubojice, govornici lazi na bliznjega svoga. Lanterna se ugasila, potrebno je naci drugu. Suma je velika, a mjesecina slaba. Putevima se smjer ne vidi. Vukovi u sumi zavijaju i utjeruju strah u kosti. Krikovi nocnih ptica su sablasni. U potrazi za novom lanternom. Pokoj vjecni daruj ti Gospodine. I da svijetlis u svjetlosti Gospodnjoj.

Komentiraj: