Mladenci iz Dalmacije sale u Hercegovini bukirali do 2015. godine

Nema više onih vremena kada se u trgovačke centre Sovića, Tomislavgrada, Posušja, Livna… vikendima u šoping čoporativno odlazilo. Napunili bi se prtljažnici hranom, pazarile bi se rebe, svratilo na miješano. Onda je sve naglo stalo, naši našima preko meke granice više u takve pohode nisu odlazili. A onda, malo pomalo, vikendima su se put Hercegovine opet počele viđati kolone hrvatskih vozila. Šapću ljudi iz imotskog kraja kako ima subota kada velike gužve na granici znaju vladati, a sve ih tamo vuče zajednički mamac…

„Svadbeni saloni u blizini granice. Eto što je. Ima ih i novih deluxe, s pet zvjezdica, nikli poslije rata. Narod iz Hrvatske je u Hercegovini počeo raditi svadbene fešte. Vjenčaju se doma, a slave preko granice. Krenuli Imoćani, proširilo se na cijelu Dalmaciju, privukle ih niže cijene, isplati se, posebno u krizi“, pričaju Imoćani za Slobodnu Dalmaciju.

Idemo u pogon, prva nje stanica svadbeni salon “Bagušić” u Posušju, 13 kilometara od Imotskog, u vlasništvu obitelji Petric. Mislili mi šala mala, a ono, dočekalo nas nekoliko vjenčanih sala. U jednoj od njih, ima joj 1200 kvadrata, domaćin nam je 30-godišnji Ivan Petric, obiteljskog nadimka Bagušić, trenutačno najveći hercegovački poduzetnik po pitanju organiziranja svadbenih fešti, piše Slobodna Dalmacija.

Prije 25 godina obitelj mu je počela s poslom, prije šest Ivan je preuzeo kormilo, a prije tri hrabro digao obilati kredit i pokraj starog salona napravio novi, luksuznu dvoranu s više od tisuću mjesta, ‘znanstvenu fantastiku’ s light showovima, u kojoj se termini već sada rezerviraju za 2016. godinu! Je li to moguće?!

„Je. Zezamo se kako nam je jedini turizam koji se u Posušju razvija ovaj svadbeni. Ova nam je godina odavno puna, u 2014. smo bukirani do studenog, za 2015. već nemamo slobodnu subotu, a već zovu i za 2016. A 50 posto od narudžbi otpada na pirove iz Hrvatske. Posao je naglo skočio od kada smo krenuli s novom salom, a i stara je još u funkciji. Jeftiniji smo nego vaši saloni u Hrvatskoj, niža nam je cijena sjedalica, glazbe, dekoracija. Najjeftinija sjedalica kod mene dođe 19,5 eura, desetak eura manje nego u Hrvatskoj, i to ljude kod mene dovodi. Uložio san puno, a dobro se i naradim, idem na količinu i to je cijela filozofija“, kaže poduzetni Ivan koji gazi hercegovačku, a i dio hrvatske konkurencije.

Svadbe, krštenja i krizme svečari iz Hrvatske organiziraju vrlo često i kod Dinka Pešorde u njegovom hotelu “Otok” u Grudama. Došli smo u vrijeme marende, miriše domaća spiza, stolovi puni. Restoran ima dobru poziciju, već je nadaleko poznat pa gosti preko zapadne granice nisu rijetkost. Što je posebnost ove ponude, je li isto niža cijena mamac za goste s one strane grane?

„ Ne bih rekao. Kod mene je raspon cijena od 45 do 70 maraka, to je od 23 do 36 eura, ali ono što ja nudim lepeza je ponude i usluga. Nemam ustaljeni jelovnik, mladenci biraju sami što žele. Ako hoće pašticadu ili riblji meni, imat će ih. Kombinacije? Nema problema. Često nam društva požele prstace, nudimo i njih. A igra i to što kod nas još nema zabrane pušenja“, kaže Pešorda, pokazujući nam pred hotelom, u kojem smještaj za mladence i svitu ima poseban cjenik, i moćni Lincoln. Tko bi takvoj limuzini odolio.

Iza svadbenog salona “Valentino” u Sovićima stoji nadaleko poznat poslovni čovjek, Davor Vokić, vlasnik nekadašnjeg trgovačkog centra “Vokić”. Trgovinom se više ne bavi. Prije dvije godine odlučio se vratiti svojoj prvoj ljubavi, ugostiteljstvu. Organizacija svadbenih fešti, krizmi, pričesti… tako je došla kao sasvim očekivana radnja, a s njom su stigli i gosti iz Hrvatske. Čine oko 20 posto gostiju.

„Početna cijena je 20 eura, a u to ulazi hladno predjelo, juha, toplo predjelo i salata, pečeno s krumpirom i salata, lešo meso, i svo piće. Od vina, piva, likera, žestica, sokova, kave… Ako se mladenci odluče za pašticadu ili riblje specijalitete cijena je 25 eura po glavi. Je li se isplati? Čujte, s velikim cijenama ne može se napraviti ništa. A i s 20 eura po glavi ostane u džepu, robu nikome ukrao nisam, platio sam PDV i ja zadovoljan. I znate što ću vam reći, Posušju treba čestitati. Što se mene tiče, ja sam sretan što sam opet ugostitelj, a i tu imam neke planove“, kaže Vokić.

16 komentara

Komentiraj: