Mjesta na kojima se nikako ne biste trebali povezivati na Wi-Fi

Ljudi se masovno “priključuju” na mrežu s različitih lokacija i putem različitih uređaja, ne razmišljajući o tome ugrožava li to njihove privatne podatke, poput identiteta.

Vjerojatno ste se barem jednom povezali na internetu u tržnom centru ili hotelu, bilo iz poslovnih ili privatnih razloga, prenosi Avaz.

Sigurnost

Ali to spajanje nikako nije bezazleno. Danas je bežični internet prisutan svugdje, u gotovo svim ugostiteljskim objektima, čak i u kafićima i restoranima u kojima često boravite. Dok čitate novine telefonom i ispijate prvu jutarnju kavu u baru – haker vas možda “promatra”.

Ne, ne moraš se bojati, moraš biti oprezan. Hoteli mogu biti i “opasni”, iako se prijava na Internet čini sigurnom. Mnoge kompanije koje se bave ovom temom, kao što su Kaspersky ili SensePost, već godinama ističu da javni Wi-Fi predstavlja “veliki sigurnosni rizik”.

Ako mislite da je otmjeni hotel sigurniji od lokalnog motela – varate se. Hakeri nerijetko prave lažne bežične mreže, koje imaju slično ime kao hotelski wi-fi, a uglavnom pikiraju mjesta koja su posjećena i popularna. Onda čekaju da “žrtva upadne u zamku”, tj. da se ulogira.

Nakon što se osoba poveže na taj internet, hakeri lako instaliraju softvere kreirane da naprave štetu i viruse, koji će im u skorije vreme dati pristup svim podacima “žrtve”. U tu zamku ne upadaju samo gosti hotela ili šopingholičari, već i veliki broj zaposlenih koji rade na daljinu.

Ako planirate povezati se na internet u obližnjem shoping mallu, obratite pozornost na ime mreže. Na infopultu, koji se nalazi u svakom ovakvom objektu, doznajte točno ime – kako se ne biste povezali na nečiji pametni telefon ili hakerski laptop.

Kada izvršavate neke transakcije, preporuka je da to radite kod kuće ili preko mobilnog interneta, a isto vrijedi za unošenje važnih lozinki ili pristupanje značajnim profilima na mreži.

Mimo svega ovoga, trebate obratiti pozornost i na gradski Wi-Fi, koji se nalazi na određenim mjestima (park, trg…) ili u, recimo, prijevozu. Tu svakako internet nije brz i obično pravi probleme, pa samim time ništa ne gubite.

Ako je besplatna gradska mreža spora, to znači da je na nju spojeno previše korisnika ili da je ruter preuzeo haker, što je u svakom slučaju gori scenarij.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.