Mit ili istina: Može li kosa zaista posijediti od stresa?

Ako jeste, zasigurno ste se bar jednom zapitali je li to zaista moguće ili je tek riječ o uzrečici? Znanstvenici su odlučili pronaći odgovor na to je li riječ o mitu ili surovoj istini.

Na Sveučilišta Alabama, u Birminghamu, znanstvenici su na miševima otkrili povezanost gena koji kontroliraju boju kose i onih koji šalju signal tijelu da je vrijeme za borbu protiv infekcije. Studija objavljena u časopisu PLOS Biology, pokazala je da stanice kad su napadnute proizvode interferone. Oni omogućuju da stanice prolaze promjene koje ometaju viruse i jačaju imunitet, a neočekivana usputna pojava aktivacije imunološkog sustava jest da isključuje stanice koje proizvode boju kose i kože, piše Večernji.hr.

Ne postoji ništa što bi moglo zaustaviti taj proces, jer je to dio starenja organizma. Smatra se da je proces kose koja rano sijedi uzrokovan genetskim faktorima. No, pokazalo se, na to može imati učinak i stres. Znanstvenici su otkrili da, kad je tijelo pod stresom zbog nekog razloga ili ozbiljnog šoka, dolazi do dvostrukog efekta jer geni zaduženi za kontrolu hormona stresa potiču promjene u folikulama kose koje proizvode boju. Kad se aktivira imunološki sustav, to može potaknuti promjene u stanicama folikula kose što dovodi do toga da kosa počinje sijediti.

(www.jabuka.tv) 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.