Mišetić: Haaški sud nije zaključio da je uspostava Herceg-Bosna UZP – Jabuka.tv

Mišetić: Haaški sud nije zaključio da je uspostava Herceg-Bosna UZP

Odvjetnik Luka Mišetić ustvrdio je kako bošnjački političari pogrešno tumače presudu Haaškoga suda u slučaju Prlić i ostali kojom se Hrvate u BiH, instituciju Herceg-Bosne i predstavnike njihove politike karakterizira kao dijelom udruženog zločinačkog pothvata, a Hrvatsku agresorom na tu zemlju.

Presuda Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u slučaju ‘Prlić’ često se tumači pogrešno. Sud nije zaključio da je uspostava Herceg-Bosne UZP niti je utvrdio da je Hrvatska počinila agresiju na BiH, rekao je Mišetić u intervjuu od utorka za medije u Mostaru. Pojasnio je kako je Haaški sud ustvrdio da je UZP postojao samo od siječnja do lipnja 1993. godine u Herceg-Bosni.

Stoga, Sud nije zaključio da je stvaranje Herceg-Bosne zločinački pothvat jer je Herceg-Bosna osnovana prije nego što je UZP navodno nastao 1993. MKSJ nije kriminalizirao uspostavu trećeg, hrvatskog, entiteta u BiH niti je mogao. On nije bio nadležan donositi takve odluke, istaknuo je odvjetnik generala Ante Gotovine.

Bošnjački političari često Herceg-Bosnu i hrvatsku politiku u BiH poistovjećuju s udruženim zločinačkim pothvatom kako bi opravdali nametanje političkih predstavnika.

Mišetić je odbacio tvrdnje da je presudom Haaškoga suda u slučaju hercegbosanske šestorke izrečena presuda Hrvatima u toj zemlji.

Ne postoji kolektivna krivnja. Hrvatski korpus u BiH odgovoran je, između ostalog, za glasanje za neovisnost BiH u ožujku 1992. i za oslobađanje zapadne Bosne ujesen 1995. preko HVO-a, zajedno s Hrvatskom vojskom i Armijom BiH, dodao je.

Mišetić je pojasnio kako je Sud u Den Haagu utvrđivao osobnu odgovornost.

Komentirajući kršenje Daytonskog sporazuma i nametanje političkih predstavnika Hrvatima u BiH, Mišetić je ustvrdio kako time bošnjačka politika dugoročno radi u interesu srpske strane.

Napori da se Hrvate u Bosni i Hercegovini pretvori u etničku manjinu ne samo da krše Daytonski sporazum već će dugoročno naštetiti i bošnjačkim interesima. Pretvaranje Hrvata u etničku manjinu opravdava argument bosanskih Srba da je dugoročni cilj Bošnjaka pretvoriti ne samo Hrvate već i Srbe u etničku manjinu i stoga pruža Srbima izgovor da na kraju proglase neovisnost od BiH, ocijenio je Mišetić.

(Hina)


8 komentara

  • Bošnjački političari pogrešno tumače presudu Haaškoga suda u slučaju Prlić i ostali kojom se Hrvate u BiH, instituciju Herceg-Bosne i predstavnike njihove politike karakterizira kao dijelom udruženog zločinačkog pothvata, a Hrvatsku agresorom na tu zemlju. “Presuda Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u slučaju ‘Prlić’ često se tumači pogrešno. Sud nije zaključio da je uspostava Herceg-Bosne UZP niti je utvrdio da je Hrvatska počinila agresiju na BiH”, rekao je Mišetić u intervjuu od utorka za medije u Mostaru. Pojasnio je kako je Haaški sud ustvrdio da je UZP postojao samo od siječnja do lipnja 1993. godine u Herceg-Bosni. “Stoga, Sud nije zaključio da je stvaranje Herceg-Bosne zločinački pothvat jer je Herceg-Bosna osnovana prije nego što je UZP navodno nastao 1993. MKSJ nije kriminalizirao uspostavu trećeg, hrvatskog, entiteta u BiH niti je mogao. On nije bio nadležan donositi takve odluke”, istaknuo je odvjetnik generala Ante Gotovine. Bošnjački političari često Herceg-Bosnu i hrvatsku politiku u BiH poistovjećuju s udruženim zločinačkim pothvatom kako bi opravdali nametanje političkih predstavnika. Mišetić je odbacio tvrdnje da je presudom Haaškoga suda u slučaju hercegbosanske šestorke izrečena presuda Hrvatima u toj zemlji. “Ne postoji kolektivna krivnja. Hrvatski korpus u BiH odgovoran je, između ostalog, za glasanje za neovisnost BiH u ožujku 1992. i za oslobađanje zapadne Bosne ujesen 1995. preko HVO-a, zajedno s Hrvatskom vojskom i Armijom BiH”, dodao je. Mišetić je pojasnio kako je Sud u Den Haagu utvrđivao osobnu odgovornost. Komentirajući kršenje Daytonskog sporazuma i nametanje političkih predstavnika Hrvatima u BiH, Mišetić je ustvrdio kako time bošnjačka politika dugoročno radi u interesu srpske strane. “Napori da se Hrvate u Bosni i Hercegovini pretvori u etničku manjinu ne samo da krše Daytonski sporazum već će dugoročno naštetiti i bošnjačkim interesima.
    Pretvaranje Hrvata u etničku manjinu opravdava argument bosanskih Srba da je dugoročni cilj Bošnjaka pretvoriti ne samo Hrvate već i Srbe u etničku manjinu i stoga pruža Srbima izgovor da na kraju proglase neovisnost od BiH”.
    Sve jasno, argumentirano, nedvosmisleno, zdravorazumski i pravnički i diplomatski rečeno, pa se pitam zašto naši vrli političari ne kažu isto od druga Čovića i drugova Bare Čolaka, braće Ljubić, Lasića i jednoga i drugoga i trećega itd. itd? Zašto dozvoljavaju trolanje islamistima, zašto dozvoljavaju laganje i nanošenje štete narodu Hrvata, kojega navodno predstavljaju, tisuću puta zašto?

  • Udruženi zločinački pothvat može biti samo ono što je radila takozvana “armija BiH”, koja je ubijala, sakatila, pljačkala, silovala, vršila etničko čišćenje, formirala preko 340 koncentacijskih logora u koje je trpala ne samo vojnike, nego i civile, čak malu djecu. I sve je to upravljano iz Sarajevo, pod rukovodstvom krvavoga ratnog zločinca Alije Izetbegovića i njegove političke “elite” iz SDA, SDP i drugih ekstremnih islamističkih partija. Alija je lopov, lažov, prevarant, izdajica (čak je i svoje izdavao, na primjer Srebrenicu). On je izravno zapovjedao i koljačkim postrojbama mudžahedina, plaćao ih, davao im odličja i dovodio ih iz arapskih zemalja.

  • Na prostoru gdje je bila HZ- HB bosnjaci se vratili 95 posto i vise i zive i rade tu nesmetano. Prostor u Federaciji koji je okupirala i kontrolirala Armija BiH hrvati se ne vracaju, naprotiv tu se i dalje sprovodi velikobosnjacka agresivna politika zastrasivanja i hrvati i dalje odlaze i bjeze. E gdje je tu UZ- poduhvat i tko ga sprovodi kako u miru tako i u ratu. Cilj isti samo sredstva prisile promjenjena…

  • zahvaltese tudmanu bilistemu topovsko meso.viste hrvati u Bosni i Hercegovini manjina dobiliste ravnopravnost nema Herceg Bosne već Bosna i hercegovina.imavas svude u vlasti šasad hoćete akovamse.nesvida u bosni i hercegovini promijenite prebivalište.trećeg entitet nećete dobit znamo kuda to vodi.

    • Vodi boljoji pravednijoj BiH. Vi svoje, mi svoje, Srbi svoje pa po ekonomiji i ostalome gledamo tko je bolji. Molim te s tim pisanjem ne sramoti svoj narod, i meni neugodno retardu jedan

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.