Provjerili smo cijene drva i peleti

Još jedna zima je pred vratima.

Velik broj domova naoružava se ogrjevnim materijalima poput peleti i drva.

Portal Jabuka.tv je provjerio po kojim cijenama se može dobiti najpopularnija sirovina za zagrijavanje domova.

Nakon istraživanja diljem Hercegovine, dobili smo jasniju sliku o cijenama drva i peleti. Kontaktirali smo tvrtke koje se bave prodajom drva i peleti dok smo ostale cijene provjerili na popularnim oglasnicima.

Drva – bukovina i hrastovina

Za početak smo kontaktirali poduzeće Drvosječa, koje nam je javilo da metar iscijepanih bukovih drva prodaju po cijeni od 89 KM.

Nakon prikupljanja brojnih podataka s drugih oglašivača i poduzeća, možemo zaključiti da je cijena za metar iscijepanih drva između 80 i 100 KM. Razliku u cijeni između hrastovine i bukovine većina prodavača nije pravila, tek rijetki su za 10 KM stavili veću cijenu za bukovinu.

Bilo je i onih ambicioznih koji su cijenu za metar iscijepanih drva gurnuli do 110 KM, ali bez puno muke tijekom pregovora smo uspjeli tu cijenu spustiti na onu od 100 KM koja se ponovno uklapa među cijene gotovo svih prodavača.

Bukovo drvo je i dalje jedna od najkorištenijih sirovina za grijanje domova

Još bitnije od cijene je to da kupac dobije onoliko metara koliko je naručeno, što je kod nas rijedak slučaj.

Pelet

Nakon velike popularnosti i dizanja cijena, posebno 2018. godine, cijena peleta ove godine nije išla u nebo.

Tako se tona peleta može na rijetkim mjestima u Hercegovini može naći i za 290 KM, dok velika većina prodavača cijenu za tonu peleta drži između 300 i 350 KM.

U kontakt smo stupili s tvrtkom iz Tomislavgrada Gugi d.o.o. koja se bavi proizvodnjom i prodajom peleta. Kod njih ovaj ogrjevni materijal možete kupiti za 300 KM po toni.

Sve više firmi u Bosni i Hercegovini se bavi proizvodnjom peleta zbog čega cijena ne bi trebala osjetno rasti idućih godina uzimajući u obzir da je u pitanju domaći proizvod

Ni ovdje nije nedostajalo nekih odskakanja u cijeni pa tako neki s cijenama koje idu do 380 KM naglašavaju kvalitetu koja opravdava tu cijenu

Potrošačima ne preostaje ništa drugo nego provjeriti i uvjeriti se u kvalitetu peleta ili količinu drva koju gotovo svi obećavaju.

(www.jabuka.tv)

13 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.