Mirovine sele u proračun Federacije BiH?

Vrlo ozbiljno se razmišlja o mirovinskom sustavu kao dijelu proračuna Federacije BiH, izjavila je ministrica financija Federacije BiH Jelka Milićević.

“Sve ove aktivnosti na stabilizaciji Fonda traže vrijeme, a isplata mirovina do 5. u mjesecu je izuzetno aktualan problem”, istaknula je Milićević za Večernji list.

Navela je kako je jedino brzo rješenje da Fond mirovinsko-invalidskog osiguranja zatraži dodatna kreditna sredstva na kratkoročnoj osnovi od banaka, a s ciljem popravljanja likvidnosti.

Milićević je optužila prethodnu vladu FBiH da je zbog povećanja mirovina za pet posto dovela u pitanje stabilnost isplate za sve.

Prema njezinim riječima, dugovanja gospodarskih subjekata u Federaciji usljed nelikvidnosti znatno opterećuje njihovo poslovanje, ali i izravno ugrožavaju naplatu javnih prihoda, te ekonomski rast i zaposlenost, prenosi Bljesak.info.

“Takva situacija potiče sivu ekonomiju jer primorava poslodavce na aranžmane skrivene od poreznih tijela”, rekla je Milićević.

Dodala je kako se u vezi s velikim dugovanjima poreznih obveznika, a prvenstveno državnih poduzeća i institucija, provode aktivnosti kojima se želi osigurati restrukturiranje perspektivnih poduzeća, te pojačati porezna disciplina.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.