Miro Naletilić u petak predstavlja svoj književni prvijenac – Jabuka.tv

Miro Naletilić u petak predstavlja svoj književni prvijenac

U širokobriješkom kinu Borak u petak, 16. listopada u 19.30 sati, bit će upriličeno predstavljanje književnog prvijenca Mire Naletilića. Riječ je o knjizi priča ”101 junak moga djetinjstva”, svojevrsnog nostalgičnog podsjetnika na likove koji su obilježili mnoga djetinjstva posljednjih godina, pa i desetljeća.

”U svakoj priči zagonetni lik se obraća čitatelju u prvom licu, opisujući svoje pustolovine, osobine, izgled, prijatelje, sve ono što ga okružuje i čini prepoznatljivim, kako bi se čitatelju pomoglo odgonetnuti o kojem liku se radi. Autor priča-pitalica vješto navigira čitatelja i odlično vlada fenomenom ‘dječje književnosti’ te nas tako unosi u književne svjetove, iznova propitkujući našu načitanost te poznavanje radnje i priča koje su obilježile naša djetinjstva”, stoji u iznimno pohvalnoj recenziji pjesnikinje Sonje Jurić.

Miro Naletilić izvršni je urednik dječjeg lista Cvitak, iz čije je najdugovječnije rubrike ‘Junak moga djetinjstva’, kroz dugi niz godina, i nastajala ova knjiga.

Laskavim ocjenama počastila ju je i druga recenzentica, profesorica Blanka Kraljević: ”Na nekoliko mjesta učinilo mi se da Miro Naletilić ne pripada svijetu u kojem danas živimo, jer kako drukčije protumačiti njegove misli u potpunoj suprotnosti sa svim uzusima čovjeka na smjeni dva milenija. Umjesto težnje za materijalnim bogaćenjem, životni autorov moto je da se upornost, strpljenje, rad, čestitost, plemenitost i poštenje u konačnici ipak isplate. I što na kraju reći, nego ponoviti da Miro Naletilić – taj duhovni brat Malog princa – također misli da je bitno očima nevidljivo.”

Pišući ovu knjigu, autor je spojio dvije svoje ljubavi – pisanje i nastavnički poziv, koji obavlja tako predano i s ljubavlju vođen upravo motivima za koje se zalaže i u svojim pričicama.

Tako je, između ostalog, u OŠ Biograci pokrenuo humanitarno-izdavački projekt Gradina – prvi godišnjak među osnovcima u ŽZH, a učenici njegova VII.a razreda ove su godine bili osvajači vrijednih nagrada na Danima hrvatskog jezika i literarnom natječaju HKZ Troplet.

Stoga ih je razrednik, skupa sa svojom djecom i njihovim prijateljima, angažirao i kao ilustratore knjige, što je bio zahtjevan posao koji su učenici sa zadovoljstvom obavili. Knjigu je grafički uredio Miroslav Šego, a u luksuznom tvrdom uvezu ju je tiskao Suton d.o.o.

(www.jabuka.tv)


16 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.