Mirko Kecman iz Petrovca opet pobjednik kosidbe na Kupresu

Titulu kosbaše na ovogodišnjem izdanju tradicionalne kulturno-sportske manifestacije “Dani kosidbe na Kupresu – Strljanica 2018.” ponio je Mirko Kecman iz Petrovca, inače prošlogodišnji pobjednik.

Drugo mjesto ove godine osvojio je Vinko Čičak Vinara, a treći je bio Ivo Ivković Ćibara, obojica iz Kupresa.

Čičak i Ivković bili su pobjednici na ranijim izdanjima Strljanice.

Unatoč kiši koja je konstantno padala proteklih dana, u nedjelju su uspješno održani Dani kosidbe koje je otvorio kupreški načelnik Milan Raštegorac.

Nakon pozdravnih govora uslijedilo je nadmetanje u kosidbi u kojem su sudjelovali kosci iz Slovenije, BiH i Srbije. Prvi put održano je i momčadsko natjecanje, na kojem je najuspješnija bila ekipa Petrovca, ispred ekipa Kupresa i Slovenije, kao i nadmetanje kosaca juniora.

U toj konkurenciji najuspješniji je bio Vuk Vučković iz Rajca (Srbija).

Poslijepodnevni sati bili su rezervirani za natjecanja u tradicijskim sportovima poput kamena s ramena, skoka u dalj i potezanja konopca. U završnom dijelu održane su galopske konjičke utrke u kojima je sudjelovalo više konjičkih klubova iz BiH i susjednih zemalja.

Također, u sklopu Međunarodne smotre folklora na Danima kosidbe održan je i etno festival “Moj Ivane – Kupres 2018.”.

Zaljubljenici u hrvatsko tradicijsko blago u dvosatnom programu uživali su u tradicionalnim pjesmama i plesovima kulturno-umjetničkih društava. Tradicijska kupreška manifestacija “Dani kosidbe na Kupresu” odavno se etablirala kao značajan i nadaleko prepoznatljiv društveni i kulturni događaj koji i danas plijeni pozornost tisuća posjetitelja, prije svega, jer baštini višestoljetni kontinuitet održavanja, ali i zbog masovnosti, atraktivnosti i raznovrsnosti sadržaja, daje poseban pečat, javlja Fena.

Posebna kulturološka vrijednost sačuvala se u manifestaciji natjecanja kosaca u košnji trave ručno izrađenom kosom, kao jedinstvenom izrazu nematerijalne kulturne baštine na ovim prostorima.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.