Ministrica vanjskih poslova BiH doktorat stekla u ”tvornici diploma”

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH, stekla je 1995. godine doktorat na američkom sveučilištu Pacific Western, koji je nakon istraga američke savezne vlade i tužbi lokalnih američkih vlasti zatvoren jer je utvrđeno da se radi o neakreditiranoj ”tvornici diploma”, koji je “fantomska zvanja” izdavao američkim vladinim službenicima.

Pacific Western je djelovao na lokacijama na Havajima, u Kaliforniji i Louisiani, a Revizorski ured Vlade SAD-a provela je 2004. istragu o svim obrazovnim institucijama u Americi, u kojoj fakultet koji je pohađala Bisera Turković ima zapaženo mjesto.

Odbor za vladine poslove američkog Senata je na osnovu tog izvještaja čak i organizirao javno saslušanje. I Revizorski ured i Senat su sveučilište Pacific Western označili kao tvornicu diploma, pišu Nezavisne novine.

Naime, kako stoji u izvještaju, Vlada SAD-a je angažirala tajnog agenta da se upiše na program Pacific Western sveučilišta. U izvještaju, koji se lako može pronaći na internetu, navedeno je da Pacific Western ne traži da studenti nazoče predavanjima, a tajnom agentu je osoblje fakulteta objasnilo da se diplome dodjeljuju na osnovu životnog iskustva. Agentu je bez suzdržavanja čak ponuđen i cjenovnik da odmah izabere željenu diplomu.

Našem agentu su na Pacific Western sveučilištu ponuđene diplome diplomirani znanstvenik za 2.395 dolara, magistarska diploma za poslovnog administratora za 2.395 dolara i doktorat za 2.595 dolara. Rukovodstvo škole je našem agentu objasnilo da njihov posao nije da upisuju studente za pojedinačne studijske programe niti to omogućavaju. Umjesto toga, zatražili su punu uplatu za dobivanje željenog zvanja, naglašeno je.

Razlog što je američka vlada istraživala ovaj fakultet je to što je utvrđeno da su čak 463 zaposlenika američke savezne administracije stekla diplome na sveučilištima poput Pacific Westerna, a mnogi od njih su čak uspjeli osigurati stipendije za studiranje na trošak poreznih obveznika.

Brojni američki mediji su godinama otkrivali afere visokorangiranih političara i zaposlenika u američkim saveznim institucijama koji su diplome stjecali na jednom od tri Pacific Western sveučilišta. Najveća američka TV mreža CBS je za sva tri izvijestila da su zatvarani nakon istraga američkih vlasti. Australijski mediji su također otkrili da je na Pacific Westernu studirao i savezni sudac te zemlje Marcus Einfeld.

Šefica bh. diplomacije ima pet kuća i tri stana te vozi Porsche

Pacific Western je prokazan kao ‘fabrika diploma’ na kojima doktorat možete steći za 2.800 australijskih dolara, pisali su tamošnji mediji povodom afere.

Najstariji Pacific Western osnovan je u Kaliforniji 1976. godine, a, prema tekstu New York Timesa iz kolovoza 1994. godine pod naslovom Kalifornija pokušava zatvoriti bezvrijedne škole navodi se da je Vlada Kalifornije naredila gašenje ovog sveučilišta, pišu Nezavisne novine.

Njihove prostorije je kupio California Miramar University, u čijem posjedu su završile diplome koje je Pacific Western na sve tri lokacije izdavao svojim studentima. Nakon što se u Americi otvorila afera, na stranici California Miramar Universityja je navedeno da se fakultet ograđuje od diploma neakreditiranog Pacific Westerna.

Pacific Western je početkom devedesetih otvorio prostorije u Louisiani, ali nakon što je tamošnja vlada uvela strože propise i obaveznu akreditaciju, programi su 1994. prebačeni na lokaciju na Havajima. Pacific Western na Havajima djeluje do 2006., kada je nakon višegodišnjeg sudskog procesa koji je protiv njih pokrenula Vlada Havaja i on zatvoren.

Zanimljivi su, međutim, i ostali podaci o biografiji Bisere Turković na stranici Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Primjera radi, istaknuto je da je 2007. Turković dobila priznanje za podršku Colabrative Reverend Tomas Wirsh i David C. Tomas. Nezavisne novine nisu uspjele verificirati da ovakva institucija ili organizacija postoji u Americi, možda iz razloga što su pojedine riječi pogrešno napisane, odnosno sadrže nekoliko krupnih pravopisnih grešaka.

Nezavisne su pokušale stupiti u kontakt s ministricom Turković, ali to im nije pošlo za rukom, a do zaključenja ovog teksta iz MVP-a BiH nisu došli odgovori na novinarska pitanja u vezi s doktoratom ministrice vanjskih poslova BiH.

(www.jabuka.tv)14 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.