Ministarstvo pravosuđa i uprave RH: Nismo zaprimili obavijest o Mamićevom zahtjevu

Nakon što se Zoran Mamić oglasio priopćenjem u kojem traži odsluženje zatvorske kazne u Bosni i Hercegovini, o svemu se oglasilo i Ministarstvo pravosuđa i uprave RH.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Zakonom o kaznenom postupku propisana je mogućnost izricanja mjere opreza. Te mjere predstavljaju mjere osiguranja okrivljenika u kaznenom postupku.

U skladu s odredbama Zakona o kaznenom postupku, mjere opreza mogu trajati dok za to postoji potreba, najdulje do izvršnosti presude kada postoji opasnost od bijega, opasnost od ponavljanja djela ili kada se postupak vodi za kazneno djelo za koje je propisana kazna dugotrajnog zatvora. O izricanju mjere sud odlučuje u konkretnom slučaju.

Slijedom navedenog mjeru opreza, kada se radi o mjerama opreza koje su određene zbog postojanja okolnosti iz članka 123. stavka 1. točaka 1., 3. i 4. ZKP/08, do izvršnosti presude moglo je predložiti i nadležno državno odvjetništvo, a izreći nadležni prvostupanjski sud.

Vezano za zahtjev Zorana Mamića za ustupanjem izvršenja kazne zatvora u Bosni i Hercegovini, ističemo kako je presudu u tom predmetu potvrdio Vrhovni sud Republike Hrvatske čime je kazna zatvora postala pravomoćna.

Ističemo kako Ministarstvo pravosuđa i uprave u ovom trenutku nije zaprimilo obavijest nadležnih tijela o zahtjevu Zorana Mamića, o čijem zahtjevu će odlučivati nadležni sudac izvršenja.

Nakon što ovo ministarstvo zaprimi odgovor nadležnog suda o konkretnom predmetu, te ukoliko zaprimi svu potrebnu dokumentaciju, postupit će u skladu s međunarodnim pravom i Sporazumom između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Zoran Mamić traži da kaznu zatvora odsluži u BiH

(www.jabuka.tv)


3 komentara

  • Hajde vise i ti i brat odkacite.Sta je vise krivi,osudeni,polazite i jedan i drugu u Rvacki na odrepljivanje zatvorske kazne.U Rvackoj ste napravili lopovluk i tamo odlezite kaznu.Zapadnoj Ercegovini dosta i nasi lopova i dilingera,ne trebate nam vi.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.