Raspudić: Zar im je prijetnja ratom ostala jedino vezivno tkivo BiH?

Žučne reakcije čelnih ljudi u SDA i Željka Komšića na dokument čija autentičnost još nije potvrđena svjedoči o njihovoj paranoji. Pa nije valjda da im je prijetnja ratom preostala kao jedino vezivno tkivo BiH? Što time govore o samom smislu postojanja države u koju se toliko kunu?

Rekao je to u intervjuu za Glas Srpske dugogodišnji politički analitičar, a odnedavno i zastupnik u Hrvatskom saboru Nino Raspudić komentirajući reakcije iz Sarajeva u vezi s “non paperom”, koji je podigao veliku prašinu u cijeloj regiji.

Još je nejasno porijeklo i svrha tog dokumenta. Međutim, i ako i nije autentičan, reakcije na njega to svakako jesu i govore nešto o stanju duha u BiH i okruženju. Te reakcije pokazuju kako živimo u paralelnim stvarnostima, odvojenim svjetovima čime se, paradoksalno, potvrđuju teze koje on iznosi, istaknuo je Raspudić.

Na pitanje da li je po njegovom mišljenju prihvatljiva ideja predstavljena u ovom dokumentu, rekao je da to nije nužno jedino rješenje za ostvarivanje stabilnosti i napretka.

I višenacionalne države mogu biti stabilne i funkcionalne ako među njihovim sastavnicama postoji dovoljno dobre volje za uvažavanjem drugih i spremnosti na dogovore i kompromise. Nažalost, u BiH to nije slučaj. Ponovno se tu susrećemo sa starim paradoksom, oni koji se najviše kunu u BiH i tobože je najviše vole, a to je današnja sarajevska pseudograđanska politika, u praksi krše politička prava drugih naroda i podrivaju ustavne temelje BiH, čime najviše i navode vodu na mlin stajališta izraženih u spomenutom dokumentu, a koja se svode na tezu kako je konačan dovršetak raspada Jugoslavije po ratnim linijama razdvajanja, uz neka zaokruživanja i korekcije najbolje rješenje za ovaj dio Europe, kaže on.

O tome je li miran razlaz moguć Raspudić kaže da smo u povijesti vidjeli i mirne razlaze, na primjer Češka i Slovačka, ali i ostajanja u prisilnom “braku” nakon krvavih ratova, kao u BiH.

Iz perspektive pripadnika generacije koja je doživjela rat mogu samo reći da preferiram svaku mirnu i dugoročno održivu opciju. No, za imati mir potrebno je da ga žele svi, dok je za sukob dovoljno da ga želi samo jedna strana, rekao je Raspudić.

Upitan u vezi s “građanskim konceptom” koji propagiraju SDA i dio sarajevske javnosti kaže da je BiH i po ustavu i po povijesti složena, višenacionalna država.

Čista građanska opcija je u njoj nemoguća, jer predstavlja negaciju same biti BiH. Već je pticama na grani jasno da je ta priča o “građanskoj BiH” samo maska za nacionalizam brojnijeg naroda, kaže Raspudić

U vezi s realnošću da se postigne prihvatljivo rješenje za Hrvate u BiH prilikom izmjena Izbornog zakona Raspudić kaže da, koliko on ima uvid u političke odnose u BiH, bošnjačko političko vodstvo danas nije spremno ni za kakav dogovor koji bi Hrvatima jamčio da im drugi neće određivati političke predstavnike.

U takvoj destruktivnoj politici ih podržava i dio međunarodne zajednice pričama o tome kako treba prevladati načelo konstitutivnosti naroda, rekao je Raspudić.

(www.jabuka.tv)


10 komentara

    • Mogao bi Lee ići na mjesto gdje je nekada bio Marulić, ili ga čak okačiti nekom umjetničkom špagom, kanafom, o one hijeroglife na kosači, a Marulića staviti u park.

  • Sto se tice Sarajeva i ekipe koja buce po Sarajevu i prijeti ratom. Dovoljno je bilo vidjeti tko i kako prosvjeduje ispred Slovenske ambasade… Tesko bosnjackom narodu ako ih onakvi prestavljaju i vode. U dobro ih oni nece odvesti… Ali sto reci kada jedan Bakir sinoc u tv-emisiji uzivo na pitanje novinara u slucaju sukoba , rata da li bi stao na celo bosnjackog naroda, on odgovara potvrdno sa da… Trezoras je spreman povesti narod u rat samo da se ne razotkrije korupcija, lopovluk njega, vrha SDA i Sebije. Bolje rat da sirotinja gine nego on i njemu slicni u zatvor…

  • Nino, pravi filozof. Istina je sve szo si rekao. Cim jednu tronacionalnu državu želiš održati tako da najbrojniji narod odlučuje sto su naša prava, iako postoji Ustav, Dejtonski sporazum, neminovno je da ce zavrsiti kao Jugoslavija.

  • Za prvog komentatora…rjesenje je tri federalne jedinice HR HB, RS I ONI SVOJ DIO NEKA ZOVU KAKO GOD HOĆE,i ulazak u EU inače se svi mozemo spremati za rat

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.