Ministarstvo obrazovanja se oglasilo povodom početka nove školske godine u ŽZH

Nakon mnogobrojnih poziva i pitanja od strane roditelja, ali i nastavnog osoblja, upućenih prema Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i športa (MOZKŠ) Županije Zapadnohercegovačke, vezanih uz početak nove školske godine i načina početka iste, ministarstvo ovim putem želi razjasniti te upite.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Nezahvalno je planirati nešto dugoročno s obzirom na činjenicu da se epidemiološka situacija mijenja iz dana u dan. Ipak ovo Ministarstvo radi na pripremama za sve moguće scenarije. Sukladno osnovnim ciljevima odgoja i obrazovanja MOZKŠ će prema epidemiološkim uvjetima u školskim ustanovama osigurati sustavan način podučavanja učenika, ne zanemarujući osnovna načela odgoja i obrazovanja.

MOZKŠ razrađuje mnogobrojne koncepte nastave koja ovisno o uvjetima može biti izvedena na više načina prvenstveno u školama, ali dijelom i na daljinu, što će ovisiti o epidemiološkoj situaciji u Županiji, uz uvažavanje sljedećeg:

 • pristup obrazovanju bio bi osiguran za sve učenike
 • svako rješenje (polazak svih učenika u školu ili parcijalni polazak s dijeljenjem u grupe po danima) mora imati dodatni, rezervni plan i mogućnost praćenja nastave na daljinu
 • izrada uputa i mogućnost korištenja prethodno pripremljenih i trenutno pripremanih sadržaja sukladno dobi učenika
 • praćenje i potpora cjelokupnom nastavnom procesu, izrada sadržaja za provedbu nastave na daljinu (u slučaju nepovoljnih epidemioloških uvjeta)
 • koncipiran je izvedbeni plan i program za osnovne i srednje škole za iduću školsku godinu (gdje su predviđeni svi nastavni sadržaji koje po mišljenju učitelja i nastavnika treba ponoviti jer su bitni za daljnje školovanje učenika). Nositelji te aktivnosti su prvenstveno bili učitelji i nastavnici iz osnovnih i srednjih škola ŽZH
 • planirane su informatičke obuke za cjelokupno nastavno osoblje, a u planu su dvije obuke – osnovna i napredna. Osnovnu obuku organizira MOZKŠ i održat će se u školama, dok će napredna biti putem učenja na daljinu, a organizirat će se u suradnji sa Sveučilištem u Mostaru i Zavodom za odgoj i obrazovanje
 • neovisno o trenutnoj pandemiji, u procesu što kvalitetnije digitalizacije MOZKŠ radi na osiguranju prijenosnih računala za škole, opremanju učionica projektorima i pametnim pločama kako bi se mogli primijeniti različiti sadržaji u svim razredima.

Zaključak – scenariji za sljedeću školsku 2020./2021. godinu:

Nastava koja se odvija u učionicama u pravilu je primjerenija za učenike i pruža bolje prilike učenicima za cjeloviti razvoj u odgojno-obrazovnom smislu. To se posebno odnosi na mlađe učenike u osnovnoj školi od 1. do 5. razreda kod kojih je nužna podrška stručne odrasle osobe u mnogim aspektima (socijalne vještine, razvoj vještina pisanja, čitanja, računanja, smisao za organizaciju prostora i vremena itd). Online nastavu je lakše provesti s učenicima starije dobi, ali je ipak važno naglasiti da je učenicima sve do kraja srednje škole potrebna podrška prilikom sudjelovanja u online nastavi, jer online nastava zahtijeva visoku razinu discipline i posvećenosti. Ipak, brojne su i prednosti nastave na daljinu kao što su dostupnost poučavanja bilo gdje, u bilo koje vrijeme, upotreba zanimljivih multimedijskih sadržaja i slično.

Svjesni smo činjenice da je teško predvidjeti što će se u rujnu dogoditi s epidemiološkom situacijom, te kakva će situacija s pandemijom COVIDa-19 biti i kako će se ista razvijati u nastavku školske godine 2020./2021. MOZKŠ izvodi pripreme i planirane aktivnosti na iznalaženju scenarija koji će biti odabran do početka rujna, a u skladu sa svim propisanim uputama i smjernicama definiranim od strane epidemiologa. Uzimajući u obzir trenutnu situaciju kod nas, ali i stanje u susjednim državama, njihova iskustva i pripreme, te uzimajući u obzir širu regiju, trenutno stanje moguće je projicirati u više scenarija:

 • Prvi model – (za koji vjerujemo da će biti izvediv) jest da će se svi učenici vratiti u školu početkom sljedeće školske godine i većinu će vremena provoditi u svojim školama. U ovom modelu samo učenici koji pripadaju ranjivim skupinama ostaju kod kuće i za njih će se organizirati nastava na daljinu iako će većina učenika biti u školama. Ministarstvo je radilo na pripremanju ovog modela nastave samim time što je radilo na izvedbenom planu i programu za iduću školsku godinu, pripremalo natječaje za slobodna radna mjesta u školama te na organiziranju pripremanja škola za prijem djece.
 • Drugi model – podrazumijeva da učenici sudjeluju u nastavi u školama povremeno na način da se razredi podijele u grupe do 10 učenika i idu naizmjenice dan za dan u školu ili nekim drugim sličnim modelom. Na taj način bi se učenicima omogućila nastava “uživo” u učionici koliko je god to moguće, a prioritet je optimalno korištenje fizičkih kapaciteta u školi uz primjenu svih epidemioloških mjera. To znači da neće svi učenici moći imati nastavu u školi istovremeno. Nastava će se u ovakvom obliku dijelom provoditi u školama, a dijelom kod kuće putem učenja na daljinu, a pri tome svi imaju pristup digitalnim materijalima i virtualnom okruženju za učenje i poučavanje. U srednjim školama se također može primijeniti sličan model. Prioritet da budu u školi imaju naravno završni razredi (i osnovnih i srednjih škola) i one struke ili obrazovni elementi koji imaju praktični rad.
 • Treći model – podrazumijeva da sljedeća školska godina uzimajući u obzir moguće nepovoljne epidemiološke uvjete započne korištenjem modela učenja na daljinu, ili da se taj oblik nastave uvede kasnije ako se pogorša epidemiološka situacija. U tom slučaju koristit će se već opisani pristupi.

Ministarstvo u suradnji sa školama i učiteljima i nastavnicima paralelno radi na pripremanju materijala za nastavu na daljinu ukoliko se pogorša epidemiološka situacija te se nastava bude izvodila prema drugom ili trećem modelu (u što sumnjamo ali moramo biti spremni).

Pravodobnu i konačnu odluku o načinu izvođenja nastave, donijet će Stožer civilne zaštite ili Vlada Županije u skladu s preporukama epidemiologa. Moramo naglasiti da će dobrobit djece, njihovo zdravlje i pravo na odgoj i obrazovanje biti na prvom mjestu, zaključuje se u priopćenju kojega potpisuje ministrica obrazovanja ŽZH Ružica Mikulić.

Tri moguća scenarija za početak nove školske godine u FBiH

(www.jabuka.tv)


61 komentar

 • Hvala vam sto ste nam rekli na vrijeme da mislite praviti debile od skolske djece, njihovih roditelja, nastavnika i profesora.

 • Cemu to vodi?? Pozatvatat ih u kucu,nikako izlazit vani onda se nadat da ce djeca nesto naucoti. Zalosno do NEBA! Zao mi ove mladezi gdje vodi njihov zivot?? Jedino ti dragi BOŽE mozes nesto pomoci i molimte upravi i providi!

   • Kako uopće možeš dječicu zvati gamad, sram te bilo. Meni moji nisu dodijali, ali djeca jedan dio dan trebaju provesti sa svojim vršnjacima u igri i učenju, ovo je dio odrastanja koji nikakva mama pa taman bila najbolja u svakom smislu ne može kvalitetno odraditi.

  • hahaha..znam ih podosta mislim profesora i učitelja…bez ikakvih uvreda (ja sam dip.ing.el.teh) al bože ti sačuvaj koliko je to informatički nepismeno…tako daj ti bože da zaživi škola u živo tj djeca u školama da budu..inače ne piše nam se dobro

 • Draga ministrice pod hitno i pod moranjem djecu vratiti u skole,jer to za njih najgora opcija da ostanu kuci i rade kao preko on line.Nemojte da vas mocnici ovog svijeta zavaravaju s covidom.Djeca u skolu,inace svi na ulice i prosvjedovat.

 • Vrtići su puni djece. Nitko se ne brine da će se zaraziti. Jedino su škole izvor zaraze. Nije li to apsurdno?

 • Nema sanse da ce moji online uciti. Jednostavno pokvareni nam svi mobiteli tableti i racunala a internet prekida i stopa. I sta mi mozete

 • Ukinuti Ministarstvo obrazovanja, svim roditeljima omoguciti kredit u iznosu diplome osnovnog i srednjeg obrazovanja, te kupiti diplome za djecu.
  Ionako u skolama nauce samo 2% kompletnog znanja i obrazovanja.

 • Reforma školstva je nužna treba razdvojiti bitno i nebitno za budući život i dalje školovanje. Gledao sam nedavno na TV kako novinar ispituje Amerikance i kako imaju nisko opće znanje ali su specijalizirani u određenim oblastima.

 • E super onda se pobrinite da svako dijete dobije tablet, jer ce im oci ispast na mobitelima i besplatan int ili ste ostavili nama roditeljima za trosak …To se moramo mi roditelji pobuniti i ne ukljicivat se dok to ne dobijemo …vama je ocito jeftinije da ne idu u skolu jer vama zupaniji u dzepu ostaje novac .O cemu pricate …o Viber nastavi pa nisam ja profesor ni matematike ni fizike ni kemije da mogu djetetu koje je 9 razred to objasnit .Ako niste sposobni napraviti da valja on line nastavu nemojte se sramotit ni pocinjat je Viber poruke nisu online nastava .

 • Draga ministrice,pa nisi nam puno rekla bas..i sami od svoje pameti znamo da ce biti nesto od ova tri modela..
  Nego okani se mlacenja prazne slame i vrati djecu u škole..

  • Ako ste prosvjetni djelatnik komentar vam je dno dna…cuj vi kuci radite ..nikakv problem hoce li dat onda vasu placu .Ja da znam djetetu objasnit matematiku i kemiju i fiziku,jezike bila bi svjetsko cudo .Umjesto da branite vase zanimanje vi se sprdate i vasa ironija nije na mjestu vasem zanimanju .Ima njih sto jako dobro rade svoj posao a isto tako ima sto nisu ..vi ocito spadate u ove druge kad ste dobili takve komentare .Mislim da vi na vasem radnom mjestu istovremeno ne kuhate rucak i objasnjavate djeci gradivo i dosli ste upravo s nekog drigog poslai nemate ni svojih 5 min da sjednete jer cekaju i gladni i da im objasnite gradivo .

    • Domacica nisam a da jesam nije bitno …jel mislis da domacice ne rade nista sta li .Vidim da i ti znas ko sta komentira cim mislis da sam domacica sto uopce nije bitno za ovu temu .Jadna Bogu hvala nisam neg se brinem za svoju djecu ko i svi drugi roditelji i bojim se i zao mi je onih roditelja koji moraju osigurat opremu tablete i laptope …znam o cemu pricam jer imam i studenta pa im prof traze istovremeno i dvi upaljene kamere a drugo dijete isto treba isto opremu a ti ocito nemas pojma sta za nas znaci on line nastava i sta sve djeca propustaju s gradivom .Nego drzi se ti vrjedjanja i ne brini se za mene .

    • Sta je neuroza pao ti listic na kladionici …vala vidim kako si odgojen ako tebe tvoji smatraju gamadi ja svoju djecu ne …ne brini radi psihijatrija i u Koroni za tebe

 • Odmah da razjasnimo NASTAVA NA DALJINU NEĆE BITI PROVEDENA gospođo ministrice, vaša stranka je sluga okultne oligarhije, a ja nisam i moja djeca neće biti po cijenu rata i smrti,prvenstveno moje.

  Briga me šta i vi mnogi beskičmenjaci mislite, jer ionako mislite samo o parama,
  Sad se brani čovječanstvo iovo jpravi trenutak

 • Ova tri modela je vec Federacija objavila,tako da vi to niste ni pripremili ,a kamoli da ste se toga sjetili..
  Djeca trebaju u skole,sve drugo je glupost..Fino prije polaska u skolu izmjere temperaturu i ako nemaju u skolu,ako imaju zna se procedura..
  Bolesna djeca nek prate od kuce online,qli zdrava se moraju vratiti u skolu.
  Unistavate ih ovako i psihički,postaju asocijalni…Djeci trebaju njihovi vršnjaci i profesori za zdrav razvoj i rast..

 • Jel zhz dobila pomoc? Koliko je dobila? Kako se rasporedilo? Ocekivati da ucenici dobiju opremu je znanstvena fantastika obzirom da ni prosvjeta nece dobiti istu tu opremu a potrebna im je za rad. Isto kao da uposleni pekar u koji radi kod nekog gazde sam svoj sporet donese da moze radit!? Osim toga, covid i ta prica je ispuhala. Mozemo slati djecu u skolu bez straha!

 • Hahaha moćna si nema šta. Upravo si ti relevantna i bitna za ovu situaciju s kojom se cijela planeta susreće prvi put na ovakav opak način. Svi se urotili protiv tebe ali ne daj se, online nastave neće biti, samo hrabro i čvrsto i s gardom.

 • Trebate imati na umu,sa druge strane vrebaju gore bolesti nego ova nazovi izmisljena gripa. Imajte na umu dijabetes,pretilost,povucenost,ili nesto psiholosko a o zracenju i ovisnostima o mobitelu da i ne pricamo. Zivi i zdravi vi meni bili.

 • Ministarstvo nije doraslo drugom scenariju.Bit će prvi pa će reći evo iz epidemioloških mjera ipak online.Jako se brinu za zdravlje..Vidimo po sapunima u učionicama.

 • Kako to da djeca mogu u vrtice, a ne mogu u škole? Kako to da moze skup svatova od 700 ljudi, a ne moze neki koncert? Kako to da se igraju turniri, a ne moze Liga MZ? Kako to da se ide u restorane jesti bez maske, jer kako bi jeli s maskom, a ne mozemo u ducane.?????? Ima tu XXX ja destu nepoznanica

 • Priprema scenarija kao da je gluma,drama u pitanju..Zaštiti zdravlje uvjetima i obrazovanje.Svojom pasivnošću se izvlačiti na zdravlje.

 • Započeti s online nastavom pogotovo za djecu koja polaze u 1. i 6. razred osnovne i 1.srednje bi bila čista katastrofa. Tako da u svakom slučaju za ove razrede je nužno da djeca idu u školu. Druga stvar koja me zanima postoji li već sad neka analiza koliko su djeca uopće podložna zarazi i koliki su oni faktor širenja zaraze. Koliko mi je poznato iz slučajeva koje znam najčešća situacija u obiteljima zaraženih da se zaraze muž i žena a djeca ostaju negativna uz tek neke iznimke. Dakle treba ispitati koliki je to faktor rizika prenošenja zaraze i je li onda opravdan takav radikalni potez kao što je online nastava. I gore je netko zaista postavio dobro pitanje, kako vrtići mogu raditi a škole ne? U čemu je razlika ?

  • Razlika je u nesposobnosti da se uredi sustav u okolnostima epidemije. Ovako je najjeftinije, zatvoriti škole i Viber nastava po leđima roditelja. Bez šporeta se pita ne peče.

 • Gdo ministrice i vrtici spadaju u odgojno obrazovni sustav. Svugdje osim u nasoj zupaniji. Pa bi bilo dobro da ukljucite i vrtice malo u razmatranje o radu iprovodenju programa na “daljinu i blizinu”, pa da se pozabavite i samim boravkom djece u vrticima.
  Jer, djeca u vrticima borave bez problema ikakvih i bez propisa od ministarstva ikakvog.
  Pa kako mislite o skolama , a u redu je da mislite i dajete upute za rad u skolama, jako bi dobro bilo ,a i pozeljno da se malo pozabavite i vrticima.
  Jer, draga moja ministrice i ostali vi u ministarstvu obrazovanja, vrtici su PRVA STEPENICA U ODGOJNO OBRAZOVNOM SUSTAVU OBRAZOVANJA. I u njemu borave takoder djeca za koju vi ne marite niti jedan posto.
  E sad mozda ta korona ne ide na tete i djecu u vrticu, a hoce na skole i ucitelje…
  Svasta smo mi vidjeli i culi o toj koroni, pa je i to moguce
  A moguce da jednoga dana dode netko tko ce i vrtic uvrstiti u odgojno obrazovni sustav, napraviti zakon o predskolskom odgoju, poraditi na programu za ptedskolsko i donijeti naputak za recimo korona boravak u vrticima.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.