Milorad Dodik u Srebrenici dobio najveće priznanje, Bošnjaci ogorčeni

Predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku u Srebrenici je uručeno najveće priznanje te općine, a dodjelu su bojkotirali lokalni Bošnjaci nazivajući je “sramotnom” zbog Dodikova negiranja genocida 1995. tijekom rata u BiH.

Odluku o dodjeli Plakete sa zlatnim grbom donijeli su srpski zastupnici u općinskom vijeću na prijedlog načelnika Mladena Grujičića.

To je izazvalo ogorčenje Bošnjaka, jer Dodik uporno niječe daje u Srebrenici u srpnju 1995. godine počinjen genocid kada su tu enklavu pod zaštitom UN-a okupirali policija i vojska bosanskih Srba.

Predsjednik srpskoga entiteta u BiH i u nedjelju je o genocidu govorio koristeći eufemizme poput “tragedije”.

Ovo je specifično mjesto zbog tragedije koja se ovdje dogodila, ali mjesto koje daje šansu da se pomirimo, da se ne dijeli bol nego da svi oni koji su odgovorni za bilo koji zločin odgovaraju, a da se bol poštuje i uvažava, rekao je Dodik novinarima nakon dodjele priznanja za doprinos razvitku Srebrenice.

Potporu mu je dao srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin koji je bio na svečanosti.

No, iz općinskoga odbora Stranke demokratske akcije (SDA) reagirali su izjavom ističući kako je “sramno dodijeliti priznanje čovjeku koji vrijeđa žrtve genocida, veliča ratne zločince i dodjeljuje im odličja”.

Članice udruge “Majke Srebrenice” istodobno su u Tuzli, kao i svakog 11. u mjesecu, okupljanjem podsjetile na genocid u kojemu je ubijeno više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

(Hina)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.