Milijunske štete u Hutovom blatu – Jabuka.tv

Milijunske štete u Hutovom blatu

Požar koji je prije mjesec dana skoro potpuno uništio zaštićeni lokalitet Parka prirode Hutovo blato samo je posljedica jednog većeg, sistemskog problema, mišljenje je ekologa i eksperata, a s time se slažu i u nadležnom županijskom ministarstvu, piše Klix.ba.

Ajdin Teletović, ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša u Vladi HNŽ-a, kaže za Klix.ba kako je poznato da je opožarena površina blizu tisuću hektara.

“Prema informacijama koje smo dobili iz uprave ovog parka, šteta se procjenjuje na minimalno 1.000 KM po hektaru. Radi se o velikom iznosu u koji su uključene direktne štete uzrokovane požarom, ali i troškovi povratka područja u stanje prije požara, odnosno troškovi sanacije posljedica štete u samom parku. S druge strane, neke štete poput promjena i poremećaja do kojih će doći u funkcioniranju ekosistema jednostavno nisu novčano mjerljive i vjerojatno će se još dugo osjećati”, kaže ministar Teletović.

Neki podaci govore kako se od sedamdesetih godina na ovamo broj migratornih ptičjih vrsta koje zimuju na području Hutovog blata smanjio za blizu 30 posto, dodaje Ajdin Teletović.

Nakon ovoga, još jednog u nizu požara koji su se desili u parku, realno je očekivati da će se taj postotak još povećati jer su požarom uništena staništa i hrana za ptice.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.