Milijardu eura za novi izgled Splita

Osnovan je zajednički tim Grada Splita i Ministarstva koji će s 300 tisuća eura nepovratnih sredstava Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD) odraditi pripreme za izradu programa i raspisivanja natječaja.

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture RH Siniša Hajdaš Dončić potpisali su sporazum o početku konkretnog rada na projektu Istočne obale, najskupljem u novijoj splitskoj povijesti, neslužbeno procijenjenom na otprilike milijardu eura.

Osnovan je zajednički tim Grada Splita i Ministarstva koji će s 300 tisuća eura nepovratnih sredstava Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD) odraditi pripreme za izradu programa i raspisivanja natječaja.

Projekt će u cjelosti izmjeniti izgled i namjenu golemog prostor u najužem centru Splita iz kojeg će se u predgrađe Kopilicu iseliti željeznički i autobusni kolodvor. U gradskoj luci ostat će samo manje stanice za ukrcaj i iskrcaj putnika, povezane s Kopilicom mini metroom kroz već postojeći tunel, a na oslobođenom prostoru razvijat će se turistički i javni sadržaji.

Po planiranom hodogramu do kraja godine izradit će se konkretan projektni zadatak, a potom slijedi aplikacija za europska sredstva. Nositelj je radova u ovoj fazi Grad Split, a u nj su uključene tri velike javne tvrtke: Lučka uprava, HŽ Infrastruktura i Hrvatske ceste.

Uređenje Istočne obale nalazi se u dugoročnim planovima splitskih urbanista već nekoliko desetljeća, a bilo je i glavno obećanje Ive Baldasara u predizbornoj kampanji, zbog čega se čak fotografirao s kapom željezničkog skretničara. Radi se o vrlo kompleksnom prostoru u kojemu se ukrštavaju cestovni, željeznički i pomorski promet, a tako bi trebalo ostati i u budućnosti – samo što će se željeznički kolodvor reducirati sa 650 na oko 250 metara dužine i s deset na dva ili tri kolosijeka. Glavno čvorište ubuduće će se nalaziti u Kopilici, koja bi u perspektivi trebala biti povezana i sa zračnom lukom u Kaštelima.

Buduće sadržaje na Istočnoj obali odredit će program natječaja, a Baldasar je već najavio da želi izgradnju velikog kongresnog centra na mjestu bivšeg pogona Dalmacijavina.

(www.tportal.hr)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.