Milenko Dugandžić: Operacija Čagalj je pokazala kako pobijediti nadmoćnijeg neprijatelja – Jabuka.tv

Milenko Dugandžić: Operacija Čagalj je pokazala kako pobijediti nadmoćnijeg neprijatelja

Dugandžić posebno naglašava kako je ova akcija pripremljena te provedena po najvišim vojničkim standardima i uz zaštitu tajnosti podataka i zbog čega je na koncu i pokazala kako se postrojbe HVO-a mogu suprotstaviti tehnički, ali i brojčano nadmoćnijem neprijatelju.

Milenko Dugandžić jedan od sudionika operacije Čagalj (Lipanjske zore) kojom su postrojbe HVO-a u lipnju 1992. oslobodile dolinu Neretve za Dnevni list iznosi detalje iz akcije kojom je vojska RS-a odbačena gotovo do današnje entitetske linije, te prepričava kronologiju događaja tog 7. lipnja 1992. iz perspektive zapovjednika diverzantskog voda iz Čitluka, a koji je nastupao s ciljem zauzimanja groblja u Ševaš Njivama i blokade prometnice Domanovići-Ševaš Njive.

Dugandžić posebno naglašava kako je ova akcija pripremljena te provedena po najvišim vojničkim standardima i uz zaštitu tajnosti podataka i zbog čega je na koncu i pokazala kako se postrojbe HVO-a mogu suprotstaviti tehnički, ali i brojčano nadmoćnijem neprijatelju.

Zapovjednici

Zapovjednik u operaciji bio je general Janko Bobetko sa svojim zapovjednim mjestom u Kuli Norinskoj-Metković, dok se zapovjedništvo Operativne zone jugoistočna Hercegovina sa zapovjednikom Zdravkom Andabakom i Željkom Akrapom nalazilo u Međugorju.

Akcija je zamišljena da bude hrvatskog karaktera i zbog toga u oslobađanju nisu sudjelovale mješovite postrojbe, a za navedenu akciju svaka od općina u Hercegovini trebala je osposobiti po jednu satniju.

Tijek akcije

Dugandžić kao neke od detalja navodi i situaciju u kojoj je prilikom prelaska Neretve kod Počitelja jedan od sudionika ispao iz gumenog čamca, dok je pak kod samostalnog voda iz Čitluka došlo do toga da su ih određeni vodiči napustili zbog čega su imali problema u svojem djelovanju.

U ranim jutarnjim satima 7. lipnja dolazi do žestokih okršaja s VRS-om te je tako primjerice diverzantski vod Čitluk vodio bitku s VRS-om puna dva sata u Ševaš Njivama u njoj je život izgubio jedan, ranjeno troje branitelja.

Borba se vodila prsa u prsa na udaljenosti i do 10 metara, a tijekom okršaja na njih su krenula i dva tenka VRS-a, no zahvaljujući pogotku iz minobacača među posadom je nastala panika i napuštanje tenkova. Postrojba iz Gruda pak imala je četvero poginulih u osvajanju Ševaš Njiva.

U 9 sati spomenutog dana sve grupe koje su sudjelovale u akciji sastale su se u Ševaš Njivama i tada je Dugandžić, kako tvrdi, nazvao zapovjedništvo OZJIH i prenio im kako je akcija Čagalj uspješno završena.

Nakon smjene sve poslije su bile popune, utvrđivanje položaja, jačanje pravaca, izmjene pravaca, dodaje Dugandžić, koji naglašava kako je ova operacije pokazala kako se boriti protiv neprijatelja koji je tehnički (8:1) i brojčano nadmoćniji, a u pripremi operacije bili su uključeni samo zapovjednici kako bi se očuvala tajnost.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

  • Koja korist kad nam danas ortodoksni četnik Stazić,u tzv rvackom saboru,samo što nije otvoreno jebao majku-A *NAŠI* ŠUTE. DOŠLO MI DA SE UBIJEM. ONO JE ČETNIČKI SABOR.

  • Ja sam vodio svoju grupu preko Pocitelja prema Domanovicima, Dvorski je krenuo desno prema Tasovcicima, Bozan je bio lijevo kod Zitomislica, tebe se Milenko ne sjecam. Oruc i ja smo nakon toga vodili IZM u Koloniji u Pocitelju…. I eto nakon svih ovih godina vidim kako pijani pizdun Nedjeljko dobija cin generala i prisustvuje svim proslavama Lipanjskih Zora, kao da je on bio sa nama, a nije, Ante Kresic ga doveo iz Metkovica kad je sve bilo gotovo. Milenko, malo je ostalo nas pravih, dodjose na vlast pizduni i ljudi bez muda i casti, ali neka svi cemo stati pred naseg Gospodara, svak sa svojim grijehovima. Pozdrav, bojnik Z.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.