Milanović: Važnija mi je zanoktica Hrvata u BiH nego cijela rusko-finska granica

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjavio je u srijedu da će hrvatskog veleposlanika pri NATO-u Marija Nobila instruirati da bude protiv članstva Finske i Švedske dok se ne reformira izborni zakon u BiH.

Milanović smatra da Hrvatska ne smije odustati od uvjetovanja članstva Finske i Švedske u NATO-u dok se ostvari izborna jednakopravnost bosanskohercegovačkih Hrvata.

To nije čin protiv Finske i Švedske, nego za Hrvatsku, kazao je Milanović na tiskovnoj konferenciji na Pantovčaku.

Hrvatski predsjednik smatra da se Hrvate u BiH kao politički entitet “razara” i da je u hrvatskom nacionalnom interesu da se to spriječi.

Naglasio je da će zato hrvatskom veleposlaniku pri NATO-u Mariju Nobilu dati instrukciju da bude protiv članstva.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova prošli je tjedna priopćilo da u tom slučaju Nobilo mora slušati Zrinjevac, a ne Pantovčak.

Milanović je ustvrdio da Turska, koja se protivi ulasku ovim dvjema skandinavskim zemljama u Sjevernoatlantski savez, pokazuje kako se bori za nacionalne interese.

Turska sigurno neće ustati od stola bez da nešto dobije, kazao je Milanović.

Hrvatska, smatra, ponaša se suprotno.

Finska i Švedska službeno podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u

Kako se mi borimo za svoj interes?, zapitao je i naveo da nakon svih mirovnih misija u BiH, ondje nema nijednog hrvatskog časnika ili časnice.

Zašto? Jer nam ne daju. Tamo ne smije primirisati nijedan hrvatski uniformirani čovjek ili žena

Važnija mi je zanoktica Hrvata od Finske

Kazao je da je zbog problema bosanskohercegovačkih Hrvata želio sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, ali na to ne dobiva odgovor vlade.

Vlada nema monopol na vanjsku politiku, poručio je.

Možemo mi razgovarati o Ukrajini, ali to nije naš gorući problem. Ovo jest. Ovo se ne događa na Dnjipru, nego na Uni.

Pozvao je Hrvatski sabor da ne glasa za ratifikaciju Finske i Švedske.

Do zadnjeg trenutka ću govoriti i upozoravati da je zadnja na Hrvatskom saboru. 

Uvjeren je da bi se time u međunarodnoj zejednici stvarno skrenula pozornost na hrvatske interse i da je to jedini način da Hrvatska riješi “ozbiljan problem u BiH”.

Ako Sabor to ne ratificira, “tog trenutka bi se rodio nevjerojatan interes za hrvatske probleme“, kazao je.

Kazao je da on želi izbjeći moguću reakciju bosanskohercegovačkih Hrvata na nepravedan izborni zakon u vidu proglašava hrvatske samouprave u BiH.

Želim da se hrvatski interesi u BiH modificiraju u okviru Daytona.

Ponovio je da on ne kani odustati i odbacio je kritike hrvatskog premijera i ministra vanjskih poslova da time šteti hrvatskom ugledu i odmaže Hrvatima u BiH.

Ako meni prijeti blamaža, spreman sam na deset puta veću blamažu. Rekao sam da mi je važnija zanoktica Hrvata u BiH nego cijela rusko-finska granica, naglasio je.

Gledajmo što radi Turska, poručio je na kraju.

Oni sigurno neće otići kratkih rukava, a traže puno. A mi u BiH, zemlji u kojoj smo jamac Daytona, tražimo jako malo.

Plenković: Milanović za Hrvate u BiH nije napravio ništa

(www.jabuka.tv)

17 komentara

 • Ja sam i puno mojih poznanika smo članovi HDZ-a i svu smo kao jedan u podršci bilo kojem hrvatskom političaru koji se konkretno bori da Hrvati u BiH konačno se izbore za ista prava koja imaju Bošnjaci i Srbi u BiH. Sretni smo da je konačno jedan visoki političar ljevice u RH onkretno i
  bez straha upro prstom u problem i u krivce za problem u BiH i MZ.

 • Ovo je jedini pravi hrvatski političar od kada je Hrvatske. Krivousti mu nije ni do koljena. A ostalim udbašima iz HDZ-a ne treba trošiti riječi. Pogledajte samo tko je u nas sve član partije. Pametnom dosta.

 • Pa zar ovo nije sdp milanović pa kako vam odjednom valja hebovad čović ima 30 godina i sanaderi i ovi iz hdz vas potkradaju i lažu glupi narode jednom se opametiti živi ja milanović i sdp vidiš kako valjdu partizani samovamje tribalo 70 godina da to razumit honjine posuše i hercegovačke

  • Čuj potkradaju nas iz HDZ a jesu li nas potkradali oni iz boljitka ili HSP bilo koji dođu na vlast potkradati će nas sve ta ne ide nitko u plitičare radi naroda svatko ide radi osobnih interesa

 • Jure partizančino, Tito te potkradao dok nije krepao ali tebi to nije smetalo. Smeta ti ako nas slučajno potkradaju naši. Ne boj se jer da nas potkradaju već bi bili u zatvoru koliko ih takve jugoslovenčine žele strpati na Goli otok

 • Pa Franjo, krivousti, nas prodao u Dejtonu, a mi mu spomenike pidižemo!!!??? To, ne ne govori ništa drugo nego kakvi smo kao narod, mirni, promišljeni i oni koji uče na svojoj povijesti?….

  • Ja se slažem s tobom u potpunosti. Krivoustog pothitno izmjestiti iz grada. Imamo mi puno svojih hercegovačkih poštenih povjesnih osoba, koji su ponos ovog kamena.

 • Zoki svaka čast ali brate poduzme nešto a ne samo žvakati na hrt..znači poduzmi i napravi nešto konkretno i imaš podržku…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.