Finska i Švedska službeno podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u

Finska i Švedska službeno su podnijele zahtjeve za pridruživanje NATO-u u sjedištu saveza u srijedu, pokrenuvši proces pristupanja za koji se očekuje da će trajati samo nekoliko tjedana.

I Švedska i Finska bile su neutralne tijekom hladnog rata, a njihova odluka o pridruživanju NATO-u potaknuta ruskom invazijom na Ukrajinu jedna je od najznačajnijih promjena u europskoj sigurnosnoj arhitekturi u više desetljeća.

Ta odluka odražava veliku promjenu javnog mnijenja u nordijskoj regiji od ruske invazije 24. veljače.

Ovo je povijesni trenutak koji moramo iskoristiti, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg na kratkoj ceremoniji na kojoj su veleposlanici Finske i Švedske pri NATO-u predali zahtjeve za članstvo svojih zemlja.

Ratifikacija svih 30 savezničkih parlamenata mogla bi potrajati do godinu dana, kažu diplomati.

Turska je posljednjih dana iznenadila svoje saveznike rekavši da ima rezerve prema finskom i švedskom članstvu. Stoltenberg je u srijedu kazao kako misli da se problemi mogu riješiti.

Odlučni smo raditi na svim pitanjima i donijeti brze zaključke, rekao je Stoltenberg ističući snažnu potporu svih ostalih saveznika.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

  • Švedska ima uvjet da se na njenom teritoriju ne postavljaju vojne baze i nuklearno naoružanje NATO -a. Drugim rječima, oni bi se jebali a da im ne uđe. Ko je tu lud,kakav je to savez,na kakvim osnovama bi trebao počivati taj savez?

    • To je posve OK, mora postojati neka neutralna zona koliko toliko, vrlo, vrlo lako je u danasnje vrijeme NATO-u rasporediti trupe u Svedskoj i Finskoj ukoliko za to postoji potreba, ali i Finska i Svedska su ratne sile same za sebe tako da im nema potrebe.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.