Pritisci na Bevandu udar su na pravnu državu

Neviđeni javni i medijski pritisci na ministra financija i riznice BiH Vjekoslava Bevandu kulminirali su neskrivenim pozivom na kršenje zakona, priopćeno je u srijedu ujutro iz HDZ-a BiH.

Dodaje se kako se takvi pokušaji nedvojbeno mogu kvalificirati kao rušenje pravne države i vladavine zakona.

Iz stranke ističu kako su višemjesečni spinovi prema javnosti došli do vrhunca nakon odbijanja hrvatskih ministara u Vijeću ministara da sudjeluju u radnjama koji dodatno urušavaju politički sustav.

Pitamo se gdje su predstavnici tih politika koji posljednjih 17 mjeseci blokiraju regularne procedure usvajanja proračuna. Gdje su tada bili, zašto su šutjeli i zašto su vršili takve opstrukcije. Ili je pak bilo važnije zbog blokade dogovora oko Izbornog zakona zablokirati apsolutno sve, pa naknadno izigravati političku nevinost, stoji u priopćenju.

Dalje se naglašava kako javnost “mora i hoće znati”, a iz HDZ-a su izrazili nadu da će “najglasniji pojedinci javnosti dati odgovore”.

Zakonom je jasno propisano da Vijeće ministara može donijeti odluku u slučaju privremenog financiranja, ali nikako iz ovih predloženih izvora, odnosno akumuliranih prihoda. U Mišljenju Ministarstva financija i riznice BiH sve je decidno navedeno, ali očito da zakon i zakonito postupanje nisu bili prioritet kod predlaganja ovakve odluke, izjava je ministra Bevande koju iz HDZ-a podupiru, navodeći da jedini žele pravni red u BiH.

Usto, naglašavaju kako odluka o izdvajanju sredstava za održavanje Općih izbora o kojoj se izjašnjavalo Vijeće ministara na izvanrednoj telefonskoj sjednici nije sukladna Zakonu o financiranju institucija BiH.

Hrvatski ministri nisu pristali da takav prijedlog točke, koja implicira nezakonske poteze, bude na dnevnom redu, zaključuje se u priopćenju HDZ-a BiH.

(www.jabuka.tv | Foto: Armin Durgut/Pixsell)

11 komentara

 • kako je sad nazivate pravna država kad se radi o hdz-u i razbijačima, samo nekoliko vas imate koristi od svega ovoga , lopovluk na nivou nepravne države

 • BiH je tvorevina u kojoj se uzbrdo koci! Sada su neki drugi na redu, pa zasto ne, jer naucili su od “politickih kolega”. Samo naprijed…

 • gdje je Plenković da zaštiti Bevandu i da zaprijeti u slučaju bilo kakvih sankcija…Vlada RH će uvesti sankcije za Komšića ,Izetbegovića i tkz.predsjednika Izborne komisije/ povjerenstva.

 • Ako netko misli da se koči finansiranje zbog Izbornog zakona, zašto MZ i Bišnjaci ne podrže da se usvoji Izborni zakon gdje će svaki narod birati sam svoje predstavnike.
  Pa nije valjda MZ suglasna da Bošnhavi birsju 2 člana predsjedništva BiH.
  Ima Milanović potpuno pravo što ih naziva pravim imenom. Lopovi.

 • 1. Gospodin Bevanda po naputcima D. Čovića vrši opstrukciju financiranja izbora vjerojatno i sam svjestan da će se sredstva za tu namjenu osigurati na ovaj ili onaj način.
  2. Gospodin D. Covic je osobno frustriran što nije član Predsjednistva i to mu teško pada i onda koristi sve načine da blokira političke procese u Federaciji. Mislim da on ne vene puno zbog hrvatskog naroda i da su to “supljaci”
  3. Da sam na mjestu Z. Komšića ne bi uzurpirao odnosno oduzeo pravo hrvatima da po svojoj volji izaberu člana Predsjedništva.

 • Bevanda ne popuštaj korumpiranoj MZ i jugobošnjačkim hrvatomrzcima.
  Uvjek nam je gore bilo kada se takvima popuštalo.
  Sada kao nikada trebamo biti jedinstveni.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.