Milanović: Taj non-paper o BiH ne vjerujem da je iz Slovenije, a on je “veliko sr**e”

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je da je navodni dokument o mijenjanju granica na Balkanu “veliko sra*e”, a nada se da nije došao iz Slovenije.

Posljednjih je dana u fokusu regionalne javnosti navodni non-paper o mijenjanju granica balkanskih država i njihovom preustroju prema etničkim linijama, a mediji kao autore spominju najviše slovenske dužnosnike, što su oni demantirali.

Kad je u pitanju miran razlaz u BiH, to je toliko neozbiljna i opasna tema da je ne treba stavljati čak ni na non-paper, pa tko god to napravio, rekao je novinarima hrvatski predsjednik.

Bilo kakvo miroljubivo razilaženje – Hrvatska do Drine, Beograd do Une – to ne dolazi u obzir. I u tom smislu taj papir je big sh*t (veliko sra*e), rekao je Milanović.

Slovenski predsjednik Borut Pahor u petak je na konferenciji za novinare rekao da je privržen cjelovitosti BiH, da se protivi mijenjanju granica na Balkanu i da se zauzima za ubrzanje uključenja u Europsku uniju svih država u regiji.

Premijer susjedne države Janez Janša negirao je da je bilo kakav non-paper o tome poslao u Bruxelles, a njemu bliski mediji navode da su te optužbe pokušaj domaće oporbe da kompromitira premijera prije nego što Slovenija početkom srpnja preuzme predsjedanje EU.

“Tko god da je autor, prste dalje od BiH”

Milanović kaže da se nada da neslužbeni diplomatski dokument nije došao iz Ljubljane, jer “objektivno ja njih dosta poštujem i mislim da nisu baš tak zalupani”, kaže hrvatski predsjednik.

Slovenci objavili ”non paper”: Pogledajte plan za raspad BiH, Hrvatima dvije opcije

Dolazi li to od njega (Janše) ili ne, to nemam pojma, ali bih rekao onome tko je autor toga da prste dalje od Bosne i Hercegovine, istaknuo je Milanović.

Za Janšu kaže da “zna biti vrlo enfant terrible i nešto drugo uz to”.

Taj Janša je ustvari prema Hrvatskoj bio neću reći blagonaklon, ali vidjelo se da iza njega stoji neka podrška koja je kontinuirana u slovenskoj politici i upravo zato me katkad znao iznenaditi nekim svojim konstruktivnim stavovima bez obzira na to što zna pričati dosta toga, rekao je Milanović.

Odbacio je mogućnost razlaza BiH i zatražio je da se Hrvatima vrate temeljna ustavna prava iz Daytona.

Što se mene tiče, nema govora o razlazu BiH. Ono o čemu ima govora je davanje temeljnih ustavnih prava iz Daytona koja hrvatskom narodu pripadaju, a koja su im uskraćena, pa čak i ukradena, poručio je Milanović.

“Od razlaza BiH nema ništa”

Istaknuo je da je “činjenica da od razlaza BiH nema ništa” i dodao da se to neće dopasti predsjedatelju Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, ali vjeruje da je i on toga svjestan.

Isto tako ne vjeruje da bi srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić stajao iza ideje ujedinjenja Kosova i Albanije.

Dakle, prvo priznanje Kosova, što je već puno, i onda još ujedinjenje Kosova i Albanije, rekao je Milanović.

Da bi ta ideja dolazila iz Beograda, “to je neka kombinatorika koja nadilazi maštu i scenarista najboljih beogradskih kriminalističkih serija, kao što su Tajkun, Močvara, Besa i slične. Pogledajte”, rekao je hrvatski predsjednik.

Slovenski portal Necenzurirano objavio je sadržaj non-papera bez zaglavlja i potpisa i pisanog na engleskome, a prenijeli su ga i mnogi drugi mediji u Sloveniji, uz ogradu da ga nisu potvrdili ni Europsko vijeće ni Europska komisija.

Radi se o neslužbenom diplomatskom dokumentu o komadanju BiH, priključenju Republike Srpske Srbiji i ujedinjenju Kosova s Albanijom i ima naslov Zapadni Balkan – put naprijed, tvrdi portal.

“Komadanje BiH” u funkciji je rušenja hrvatskog non-papera i novog Izbornog zakona

(Hina)


7 komentara

  • Smatram …da do komadanja BIH jos nece doci ..da smo nefunkcionalna država to i ptice na grani znaju ….no potrebno je prvenstvo reformirati Dayton ,to je osnova ustavnosti BIH ,gdje mi od tog ugovora kao Hrvati nismo vidjeli nista…bilo treci entitet ili veca autonomija hrvatskih zupanija u BIH …iako bi najbolje bilo da je Hrvatska preuzela NDH ustroj i k tome slično …ne zagovaram ja to ….ali to je najbolja opcija za Hrvate ..iako smo mi mogli sa muslimanima i Srbima zivjeti super i provesti uredenje slicno Svicarskoj,Belgiji koje su visenacionalane i razvijene države ,da takav model implementiramo, ali mi imamo jos, nazalost ostatke od komunizma i stranke sto na hrvatskoj strani od HDZ a sto muslimanskoj i srpskoj koji to ne zele…
    i tu smo ostali uskraćeni i zatucani po tom pitanju…ali ostaje nam za vidjeti sto donosi neizvjesna budućnost…

  • ako više od 50 % ljudi ne želi tu državu, onda ta država nema budućnosti i raspast će se kad tad…a ad se raspadne najveća bi greška bila spajati herceg-bosnu sa RH, a svi naivni bi pohrlili spajati se s maćehom…kao što su i ginuli za maćehu pa ostali u slijepoj ulici…pa ih ministar policije s osebujnim životopisom naziva građanima trećih zemalja

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.