O nastavi u ŽZH se oglasili i roditelji: Zašto nam djecu gurate u imaginarni svijet?

Predstavnici roditelja osnovnih škola u ŽZH oglasili su se zajedničkim priopćenjem vezano za novi model nastave u ŽZH.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Poštovana gospodo! Opet priopćenje o odgodi nastave bez uzimanja u obzir potreba djece i roditelja. Vaše odluke su neprihvatljive s obzirom na situaciju u kojoj se djeca već dugo nalaze.

Odrzavanje nastave u većini škola, posebice po selima, je bez rizika moguće. Ako već moraju biti donesene selektivne odluke, zašto onda ne održavati nastavu u svim razredima gdje je to moguće. Naime, najveći dio osnovnih škola ima odjeljenja s čak i premalo učenika. Nažalost!

Jedino u tim školama su se od početka pandemije poštovale sve mjere za zastitu od zaraze (mjerenje temperature, raspored sjedenja, učiteljice i učitelji su koristili maske, pridrzavanje razmaka na odmorima). Tko će sad razumjeti vašu odluku?

ŽZH: U škole se vraćaju samo učenici završnih razreda

Vi govorite o online nastavi, ali ona to nije, može se samo govoriti o WhatsApp nastavi gdje djeca dobiju zadatke bez razjašnjenja, jer učitelji preko mobitela ne mogu objasniti kao u učionici. Znači, roditelji to trebaju uraditi s djecom. A kada? Uvečer kad dođu s posla? Jesu li tada i roditelji i djeca sposobni rješavati zadano gradivo?

A što je s mentalnim zdravljem djece? Dovoljno su frustrirani i istrgnuti iz normalnog života. Hoćemo li ih prepustiti mobitelu, tabletu, televiziji i raznim, često stetnim, sadržajima?

Gurate ih u imaginarni svijet iz kojeg se djeca, posebice mlađa, vrlo teško vraćaju.

Kako razumjeti da za druga područja javnog zivota ova ograničenja ne vrijede? Trgovine prepune, maska i razmak nepoznanica. Kafići prepuni, maska i razmak nepoznanica, kladionice otvorene i pune.

Mi roditelji, a i naša djeca se osjećamo jadno. Jedino nama naredite i zatvorite škole. A gdje su službe koje bi trebale kontrolirati pridržavanje mjera zaštite od zaraze u drugim podrucjima javnog zivota? Nije dovoljno samo kontrolirati je li naljepnica s upozorenjem na pridržavanje mjera, na vratima. Zašto se i tu ne ide na online usluge kao i u školama?

Sigurno je poznato i ministarstvu i ravnateljima i stožeru da učenici, a posebice učenici osnovnih škola, nisu uzrok nekontroliranom porastu broja zaraženih, Zasto kažnjavati samo učenike, prosvjetne djelatnike i roditelje, kad postoje mnoga bolja rješenja koja su sigurno i vama poznata, navodi se u priopćenju.

Sindikat srednjih škola reagirao na model (ne)provođenja nastave u ŽZH: Želimo raditi u učionicama

(www.jabuka.tv)