Milanović: Problemi između Hrvatske i Srbije su rješivi

Problemi između Hrvatske i Srbije su rješivi, uključujući rješavanje sudbine nestalih u ratu, izjavio je u hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

Milanović, koji je u subotu bio na inauguraciji novog crnogorskog predsjednika, razgovarao je kratko sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, također gostom na svečanosti u Podgorici.

Novinarima je izjavio da su “kao i obično pričali premalo” i da nije on taj koji može operativno rješavati probleme između dvije zemlje.

Ali po meni su rješivi. Jedan od problema su nestali, a ja ne mogu vjerovati da Srbija nema te podatke i ne mogu vjerovati da bi se nekoga iz njihove perspektive stavljalo u zaštitu po tom pitanju. Prošlo je 30 godina, ljudi su već i umrli, ako su opće ljudi, više neljudi, rekao je Milanović.

Dodao je da bi volio da suradnja s novim crnogorskim predsjednikom Jakovom Milatovićem bude kao i s njegovim prethodnikom Milom Đukanovićem.

Ja sam dobro surađivo, ne samo ja već svi mi sa Đukanovićem, ne bih bio nesretan da se to nastavi kad je vanjska politika u pitanju. U unutarnje stvari Crne Gore ne bih se miješao, osim na način da dam poršku Hrvatskoj građanskoj inicijativi (HGI) na ovim izborima, rekao je Milanović misleći na stranku crnogorskih Hrvata.

Hrvatski predsjednik, koji se nakon inauguracije susreo s političkim predstavnicima Hrvata u Crnoj Gori, rekao je da su Hrvati zajednica koja je uvijek bila za europsku i neovisnu Crnu Goru i mislim da je važno i korisno za Hrvate da podrže HGI, javlja Hina.

Rekao je i da su mu se politički predstavnici Hrvata požalili na nesigurnu poziciju kada je u pitanju izbor zastupnika u parlamentu.

Hrvati su ovdje jedna od autohtonih zajednica i stalo nam je da se izbore za mjesto u parlamentu Crne Gore, taj prag koji je kompliciran nije ga lako dosegnuti i zato im je potrebno jedinstvo, rekao je Milanović.

Hrvati u Crnoj Gori čine oko jedan posto stanovništva i imaju povlašteni prag za ulazak u parlament od 0,35 posto važećih listića izašlih birača.

HGI je od osnivanja bila koalicijski partner Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića, a njegova nekadašnja predsjednica Marija Vučinović u nekoliko mandata ministrica bez portfelja u crnogorskoj vladi.

No, uoči parlamentarnih izbora 2020. HGI preuzima Adrian Vuksanović, a Vučinović s nekolicinom pristaša osniva Hrvatsku reformsku stranku.

Te dvije stranke Hrvata zasebno su nastupile na izborima 2020. i zbog disperzije glasova nijedna nije uspjela prijeći izborni prag.

Očekuje se da će HGI, jedina hrvatska stranka koja izlazi na izbore, osvojiti jedan zastupnički mandat na izvanrednim izborima 11. lipnja.

(www.jabuka.tv | Foto: R.R./ATAImages/Pixsell)

3 komentara

  • Naravno , daj srbima da upravljaju svime i svacim pa 100% nema problema bar za srbe. Kako bi tada pupovac zimno a ovako vazda koda je popio pilulu za spavanje.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.