Milanović pokreno inicijativu za legalizaciju istospolnih zajednica

Hrvatski premijer Zoran Milanović otkrio je za Jutarnji list kako je Vlada pokrenula inicijativu za pripremu novog zakonskog okvira o istospolnim zajednicama oko kojeg očekuje dijalog sa predstavnicima seksualnih manjina, kao i stručnom i općom javnosti.

‘Mislim da moramo ići korak naprijed, po uzoru na najnaprednije države svijeta. Davanjem jačeg civilnog pravnog uporišta istospolnim zajednicama nikome neće biti oduzeta stečena prava. Bit je stvari u tome da se određenom krugu ljudi, koji su također članovi naše zajednice, da određena veća pravna sigurnost. O tome moramo javno i transparentno razgovarati, jer ljudska prava su jednostavno ljudska prava’, kazao je hrvatski premijer za Jutarnji list, čime je nedvosmisleno najavio kako njegova Vlada namjerava omogućiti gay parovima registraciju partnerstva.

Istaknuo je kako nitko nije homoseksualac da bi nekome napakostio, nego naprosto zato jer je takav ili takva.

‘To je elementarna društvena empatija i pristojnost, da ljude drukčije seksualne orijentacije od one većinske prihvaćate kao nešto normalno, kao nešto što je dio njih, kao nešto što nije usmjereno protiv nikoga’, smatra Milanović.

Napomenuo je kako postoje određene socijalne barijere, koje ne treba uklanjati na silu.

‘Pogledajmo malo kako funkcioniraju, djeluju i kakve propise donose druge države kao što su to, primjerice, katolička Španjolska, Portugal, a da ne govorimo o nordijskim državama’, pojasnio je premijer. Upravo u zemljama koje je spomenuo Milanović prava istospolnih zajednica su regulirana obiteljskim zakonima, brak ima nediskriminirajuću definiciju pa su im u skladu s tim izjednačena sva prava, pa tako i posvajanje djece.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.