Prvi čovjek u svemiru bio 1933.?

Londonske novine Referee su 29. listopada 1933. objavile članak o lansiranju koje se odigralo na otoku u Baltičkom moru. Pritom je navodno Otto Fischer postao prvi čovjek u svemiru, piše Hot.hr.

e li moguće da je Njemačka zapravo preduhitrila Ruse za oko tri desetljeća i jesu li u to vrijeme uopće postojali kapaciteti za lansiranje kako je opisano u članku?

Povijesne činjenice dokazuju da je Otto Fischer postojao, kao i to da se njegov brat Bruno bavio dizajniranjem raketa. Također, poznato je da je radio na tajnom ugovoru za njemačku vojsku i da je s otoka u Baltičkom moru zbilja lansirao raketu, prenosi io9.com.

No, o tome koliku je visinu dosegla raketa i je li u njoj bio netko, postoji više priča. Novinar je opisao da je raketa sletjela nekoliko minuta nakon polijetanja i da je iz nje izašao vidno potreseni Otto te ispričao svoje nevjerojatno iskustvo.

Navodno se pri polijetanju onesvijestio od velike brzine, a osvijestio se kada je raketa dosegla maksimalnu visinu, ‘dotakla svemir’ i počela padati nazad prema tlu.

Kada se pročulo za slučaj, za njega su se zainteresirale mnoge zemlje svijeta, no službeno objašnjenje je bilo da se radilo o raketi bez posade i da svrha lansiranja nije bilo doći u svemir već istražiti teoriju da raketa, ako se kreće pravocrtno i dosegne dovoljno veliku visinu, neće sletjeti već će izroniti negdje u moru kod Novog Zelanda.

Priče o mitskom lansiranju tijekom godina postale su raznolike pa je teško utvrditi što su činjenice. Legenda o prvom čovjeku u svemiru tako i dalje opstaje, no zbog pomanjkanja konkretnih dokaza svejedno ostaje tek pričom.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.