Milanović objavio: Izlazimo iz arbitraže!

Zoran Milanović

Nakon što se sastao s predsjednicima klubova parlamentarnih stranaka predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović, u Banskim dvorima održao je konferenciju za medije na kojoj je otkrio kakav je dogovor i s kojim će prijedlogom ići prema Saboru.

“Sastanak je bio kratak, svi smo suglasni, moramo izaći iz arbitraže, moramo suspendirati taj ugovor”., rekao je Milanović dodajući da će takav zahtjev uputiti Saboru te da očekuje da Sabor to prihvati.

“Hrvatska ne može ostati u ovoj arbitraži”, rekao je premijer nakon sastanka s predstavnicima klubova zastupnika naglasivši kako su na sastanku svi imali jedinstven stav.

Ugovor moramo raskinuti, izaći iz njega i trenutno ga suspendirati, naglasio je premijer te dodao da će se Hrvatska držati međunarodnog prava.

“I to će biti molba Vlade prema Saboru, da nas Sabor obveže da postupamo na taj način. Očekujem veliku podršku, neću reći jednoglasnu, ali nadam se – jednoglasnu”, rekao je premijer ponovivši u više navrata da je postupak arbitraže sa Slovenijom kontaminiran.

Radi se o tome da je u javnosti otkriveno kako su se slovenski član arbitražnog suda Jernej Sokolec i slovenska diplomatkinja, opunomoćena predstavnica za praćenje arbitraže, Simona Drenik dogovarali o iznošenju argumenata i lobiranju kod drugih sudaca Stalnog arbitražnog suda u Haagu u postupku o granici između Slovenije i Hrvatske.

To što se dogodilo je neodrživo i Hrvatska izlazi iz ugovora, ali po relativno preciznim pravilima međunarodnog prava koja će Hrvatska poštivati, poručio je Milanović.

Riječ je o proceduri koju vodi Vlada i Ministarstvo vanjskih poslova, a premijer ponavlja kako od Sabora očekuje “unisonu podršku da se pristupi tom postupku”.

“Da ratificiramo raskid ugovora i da, što se Hrvatske tiče, proglasimo trenutnu suspenziju i povlačenje arbitra kojeg je Hrvatska imenovala u arbitražno vijeće”, objašnjava.

Potvrdio je pritom da bi cijeli taj postupak, s obzirom na vremenske okvire za pojedinu od odluka, mogao trajati najmanje godinu i pol dana.

“Procedura je takva, ali mi ćemo je se držati jer se držimo međunarodnoga prava, no to ne znači da nećemo trenutno smatrati ugovor suspendiranim i da se nećemo u skladu s tim ponašati. Hoćemo”, poručio je.

Nije htio komentirati ni jedno od novinarskih pitanja koja su se ticala aktivnosti slovenske vlade vezano uz slučaj, kao ni komentare slovenske strane da ih Hrvatska prisluškuje niti pitanje je li kontaktirao sa slovenskim kolegom Mirom Cerarom.

Izlazak Hrvatske iz arbitraže neće utjecati na odnose sa Slovenijom

Tijekom konferencije za novinare objavljena je vijest da je slovenski premijer Cerar izjavio kako Hrvatska ne može jednostrano izaći iz arbitražnog sporazuma, a Milanović je, upitan za komentar, poručio: “Može i hoće. Nažalost, tako je. Ali, može i hoće”.

Hrvatski premijer ne vjeruje da će izlazak Hrvatske iz arbitraže na bilo koji loš način utjecati na hrvatsko-slovenske odnose.

“Znam da to možda zvuči neuvjerljivo, ali zaista ne vjerujem. Članica smo EU, došlo je do jednog ozbiljnog incidenta i moramo van. Nema nam druge. Ne možemo više u takvom aranžmanu djelovati”, kazao je.

Riječ je o greški u postupku koja praktički postupak poništava, obrazlaže premijer upozoravajući da cijeli slučaj nije prilika za likovanje jer, naglašava, Hrvatska i dalje nema riješeno pitanje granica i sa Srbijom, BiH i Crnom Gorom.

“To mene brine kao hrvatskog premijera”, dodao je.

Napominje i da se do sada u povijesti arbitražnog sudovanja nikada nije dogodio ovakav slučaj između suverenih država, temeljem ugovora o arbitraži u kojoj je tema i predmet spora – granica. Stoga, kaže, ni nema “kolektivne momorije i znanja kako će i što će dalje biti”.

No, siguran je da neće biti napetosti između dviju susjednih zemalja.

“Tu smo, dijelimo zajedničku sudbinu i kad su u pitanju migracije, kontrola granice. Ono što je danas slovenski problem, kao ulazne države schengenske zone, sutra će postati hrvatski problem i za to se pripremamo”, rekao je te zaključio kako i Slovenija i Hrvatska imaju obostrani interes da surađuju.

Sastanak održan uoči izvanredne sjednice Sabora

Sastanak se održao uoči izvanredne sjednice Sabora na kojoj će se, na Vladin prijedlog, raspraviti i razmotriti novonastale okolnosti vezane uz provedbu Sporazuma o arbitraži između hrvatske i slovenske Vlade nakon što je u javnosti otkriveno da su se slovenski član arbitražnog suda Jernej Sokolec i slovenska diplomatkinja opunomoćena za praćenje arbitraže Simona Drenik dogovarali o iznošenju argumenata i lobiranju kod drugih sudaca Stalnog arbitražnog suda u Haagu u postupku o granici između Slovenije i Hrvatske.

To je bio prvi sastanak o važnim državnim pitanjima na kojem su zajedno sudjelovali Milanović i Karamarko, premijer i čelni čovjek vodeće stranke vladajuće koalicije (SDP) te predsjednik najjače oporbene stranke (HDZ).

Hrvatska je nakon objave transkripta i audio-zapisa razgovora Sokoleca i Drenik obavijestila Arbitražni sud i Europsku komisiju o događajima “koji su ozbiljno doveli u sumnju vjerodostojnost i zakonitost arbitraže”, a smatra da bi se Arbitražni sud trebao sam raspustiti jer je zbog skandala slovenske strane toliko kompromitiran da se njegova odluka ne može prihvatiti kao zakonita. Odgovor suda Hrvatska očekuje do srijede, odnosno prije izvanredne sjednice Sabora.

Arbitražni sud trebao je, kako je najavljeno prije izbijanja skandala, u prosincu objaviti svoj pravorijek o razgraničenju u Savudrijskoj vali odnosno Piranskom zaljevu.

Slovenija je zbog tog neriješenog graničnog pitanja ostalog nakon raspada Jugoslavije, blokirala ulazak Hrvatske u Europsku uniju pa je 2009. godine, nakon sporazuma bivših premijera Slovenije i Hrvatske, Boruta Pahora i Jadranke Kosor, postignut sporazum da će granicu odrediti Arbitražni sud.

Hrvatska smatra da granicu treba odrediti od ušća rijeke Dragonje, gdje završava kopnena granica, i da se od te točke zaljev razgraniči primjenom crte ekvidistance. Slovenija, pak, ističe da cijeli zaljev pripada njoj, da su to njezine unutarnje vode i da je za vrijeme bivše Jugoslavije ona nadzirala cijeli zaljev te se stoga treba primijeniti načelo da svaka strana treba zadržati ono što je ranije imala.

Prema transkriptu i audio zapisu razgovora Sokoleca i Drenik, objavljenom u hrvatskim dnevnim novinama, arbitražni bi sud dodijelio veći dio zaljeva Sloveniji.

(www.index.hr)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.