Novalić: Povećat će se minimalci i harmonizirati plaće u javnom sektoru

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Fadil Novalić izjavio je danas da treba iskoristiti trenutnu inicijativu Europske unije (EU) koja je pokazala da se međunarodna zajednica udružuje kako bi pomogla Bosni i Hercegovini u ekonomskom oporavku.

Premijer Novalić je na pres-konferenciji naveo da će Vlada FBiH pristupiti harmoniziranju plaća u javnom sektoru, ali nije mogo garantirati da će se to odnositi i na ministarske plaće, te dodao da će u narednom razdoblju nastojati da dođe do oporezivanja toplog obroka kao i povećanja minimalne plaće u FBiH na 450 do 500 KM.

Novalić smatra da će od planiranih reformi najteže biti provesti one koje su “najmanje važne” poput Zakona o radu jer tvrdi da on najmanje posljedica ostavlja na proizvodni sektor, ali da očekuje da i smanjenje javne potrošnje bude dosta problematično.

Federalna ministrica financija Jelka Miličćvić izjavila je da je Vlada voljna i da ima snage da krene u ove reforme.

Dodala je da je rebalans proračuna FBiH prolongiran jer još vjeruju u obnavljanje aranžmana sa MMF-om, koji je istovremeno “ulaznica za aranžmane s drugim financijaskim institucijama – Europskom konisijom, Europskom investicijskom bankom, te Europskom bankom za obnovu i razvoj”.

Milićević je naglasila da bi usvajanje rebalansa proračuna na sjednici održanoj danas tim institucijama moglo poslati poruku da oni Vladi FBiH nisu partneri.

”Oni su nama dobri, poželjni i jedini mogući partneri u ovom trenutku tako da smo odluku o rebalansu prolongirali za otprilike mjesec dana”, rekla je Milićević.

(Fena)

5 komentara

  • Jebo vas javni sektor,on nas je i doveo na rub bankrota,što državni činovnika i kancelariskih pacova od nivoa općine do države imamo više nego NJemačka. I NJemačka bi sa toliko nepismenih činovnika koji i ne znaju što im je u opisu radnog mjesta propala.Tu je glavni problem i kvaka.Kani te se naroda i socijale,narodu je voda došla do grla a vi bi opet šparali na invalidima,braniteljima i umirovljenicima.Revizija,pa revizija,svake godine.Kad će revizija posljeratne privatizacije i pljačke državne imovine.Tu je novac pokraden i napravljena najveća plačka stoljeća.Lakše je tražiti lopove i praviti revizije ovim što primaju od 50-700 km nego ovim što su pokrali milijune.Mazanje očiju,kroz kontrolirane medije koji služe vazda vladajućim da progone socijalu štiteći velike lopove i kriminalce,kojih je u politici naj više.

  • Udržavnom sektoru nitko nema plaću 500 km,svi imaju veće plaće,prevoz,topli obrok itd. Najebali su ovi u privatnom sektoru gdje im je već voda došla do grla.Vlast je išla na ruku poslodavcu a ne radniku.Od radnika žele napraviti roba. Ono što već rade većina poduzetnika radnicima i radnicama je bliže feudalnom dobu nego kapitalizmu.Otkaz ti može dati kako hoće,u bolovanje nesmiješ nikako,zatrudniti nedaj bože,odma otkaz,plaće po trgovinama od 350-600 km.Radi se od 8-er sati,nesmiješ pitati zašto,odma otkaz.Okojim radničkim pravima pričamo.Da ne spominjemo uplate za staž gdje kasne po više godina,zdrastveno osig.itd.Famozne markice gdje se građani pljačkaju na naj primitivniji način.Znači čitavu godinu uplaćuješ zdastveno ali ako nisi kupiuo markicu od 20-30km,ovisno od kantona,županije ko da nemaš ništa.Pametni političari se dosjetili broj osiguranika puta 20-30 km po glavi,bome zamašan iznos a niko se ne buni.Do godine nam uvedite 50 km,ili,tko umre da mu obitelj državi mora uplatiti 500km,i to nije loše,narod vele mrije dala bi se tu lijepa para uzeti za ove neradnike,političare.

  • Ima ima 500 Km plaća u javnom sektoru,iznenadio bi se koljiko Ivane. Da su veće plaće ne bi 90% uposlenika dobilo mirovinu 300_400 KM. Pa računaj

Komentiraj: