Milanović demantirao sam sebe: Izjava o tri entiteta u BiH je omaška, entitet je pogrešan naziv

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u srijedu je rekao kako je njegova izjava o tri entiteta Bosne i Hercegovine bio “mala omaška”, no dodao je da je sama riječ entitet pogrešan naziv za “ustrojbene jedinice” te države.

Mislim da moj rad, moj govor, moji stavovi govore uglavnom da sam zagovornik Bosne i Hercegovine takve kakva jest, kao jamca nekakve stabilnosti, rekao je Milanović novinarima u Termama Tuhelj, no napomenuo je kako je osnovni problem zapravo uporaba pojma entitet.

Milanović je ovoga tjedna tijekom posjeta Crnoj Gori gostujući u emisiji Teleskopija RTCG govorio o odnosima u regiji pri čemu za Bosnu i Hercegovinu rekao da je država triju entiteta.

Hrvatska ima na određen način komplicirane odnose sa Slovenijom, ali opet odlične odnose, s Crnom Gorom… S Bosnom i Hercegovinom u onoj mjeri u kojoj se Bosnom i Hercegovinom kao državom triju entiteta mogu uspostaviti odnosi. Ja mislim da mogu, ali tu postoje određena ograničenja, rekao je Milanović te nastavio nizati članice bivše države s kojima Hrvatska ima odlične odnose.

Njegov lapsus kritizirali su mediji u BiH.

U stvari mi je drago što je došlo do jedne male omaške, rekao sam tri entiteta. Ovo je poruka onima kojima je Bosna i Hercegovina vrhovna vrijednost, jedinstvena Bosna i Hercegovina, netko će reći i unitarna, s čime se dosta ljudi u BiH ne slaže, da je sama riječ entitet nametnuta, izmislili su je u vrijeme Daytona, i da je u stvari potpuno pogrešna, nastavio je Milanović.

Dakle, ove dvije ustrojbene jedinice, to je hrvatski, možda se na srpskom kaže drukčije, su federalne jedinice (…) nikakvi entiteti, protumačio je i dodao kako nije mislio ništa loše.

Riječ entitet bi trebali upravo izbaciti upravo oni koji ne žele da se tim entitetima daje posebna snaga i jedinstvenost, dakle posebnost, a u prirodi entiteta je posebnost, izdvojenost, dakle odmaknutost od nečega, zaključio je Milanović i poručio da kritičarima iz BiH da promjene riječi.

U Bosni i Hercegovini, bazično, po ustavnoj filozofiji, postoje tri etnička entiteta, ključna entiteta, a to su, po brojnosti Bošnjaci, Srbi i Hrvati, tumači Milanović koji smatra da se za ustrojbene jedinice, Federaciju BiH i Republiku Srpsku, pogrešno rabi pojam entitet.

Milanović govorio o BiH kao državi triju entiteta

(Hina)


14 komentara

  • Omaškom te ćaća stvorio mislio pravit svinhak padala kiša pa stvorio krmče što šmrče i ćrisidnik je slučajnosti

  • Sdpenjara uvijek za jugoslaviju. Upravo pomislih da se nesto mijenja ali na kratko. Eto zasto je narod uvijek uz HDZ. Jedino uz HDZ mozemo ocekivati koliku toliku zastitu iako je ona slaba a SDP i slicni trabanti samo cekaju pad imuniteta hrvatskog naroda pa opet Zapadni Balkan ili Treca jugoslavija. Ne zaboravite koliko je drzava priznalo NDH i opet je nestala. Namirit ce svjetski olos Vucica zbog gubitk Kosova, vidjet cemo s kolikim i cijim teritorijem. Mmogi nisu prežaliti zlocinacku jugoslaviju, neki zbog privilegija, neki zbog zlocina sto su poklali hrvatski narod 45.

    • Bobetko, nije HDZ jedina opcija. Sasvim se dobrokrade i u SDP. Ali će se najviše krasti kad te dvije pogane partije uđu u koaliciju.

  • govno sve posle Juge. 8 državica koje to i nisu, 8 policija,8 vojski, 108 inspekcija,10008 partija, milion respiratora,Čovića, Vučića,Mladića ,Karadžića,Bakira..i ni jedan Goli Otok. Sprdačina ,di ga svak svakome ,ko fol zadiva ,ali na kraju je rezultat neriješen- svi izjebani.

  • E bože čudna glavonje…eto vam ga sad pa ga gledajte i slušajte kad ste ga izabrali…ovaj glavonja sliči na sve samo ne na predsjednika..🙄🙄😡😡

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.