Milan Lučić ide na sud zbog malverzacija s Hypo kreditima – Jabuka.tv

Milan Lučić ide na sud zbog malverzacija s Hypo kreditima

Hercegovački tajkun Milan Lučić,vlasnik Auro grupe iz Ljubuškog, prvi je na podužoj listi posrnulih poduzetnika iz BiH, koji će kazneno odgovarati zbog milijunskih malverzacija s kreditima austrijske Hypo Alpe Adria banke.

Novinari zagrebačkog Jutarnjeg lista objavili su početkom tjedna da je austrijsko Tužiteljstvo u Klagenfurtu 15. rujna podiglo optužnicu protiv bivših šefova Hypo banke Wolfganga Kulterera i Guntera Striedingera, njihovog povlaštenog klijenta Milana Lučića, i najavili procesuiranje još dvojice ”uglednih komintenata” iz Hrvatske – Ivića Pašalića i Igora Mlinara, prenijela je Slobodna Bosna.

Pašalić i Mlinar

Pašalić, nekadašnji potpredsjednik HDZ-a i savjetnik hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, koji se nakon kraha političke karijere posvetio privatnom biznisu, tereti se da je zajedno s poslovnim partnerima Lučićem i Mlinarom oštetio austrijsku banku za 32 milijuna eura u slučaju nezakonite preprodaje zemljišta na otoku Pagu, prije više od deset godina.

No, budući da Pašalić i Mlinar nisu u austrijskom Tužiteljstvu ispitani u svojstvu osumnjičenika, optužnica protiv dvojice hrvatskih biznismena još nije podignuta, premda nema sumnje da su tamošnji istražitelji u detalje dokumentirali milijunsku prijevaru nekadašnjih suvlasnika tvrtke Hilltop, piše sarajevski tjednik.

Paralelno s istragom koja je protivMilana Lučića vođena u Austriji, zbog nezakonitih poslova u Hrvatskoj, poslovod stvo Hypo Alpe Adria banke iz Klagenfurta je protiv tog hercegovačkog tajkuna još prije tri godine podnijelo kaznenu prijavu Federalnoj upravi policije (FUP) u Sarajevu.

Austrijski su bankari, navodi Slobodna Bosna, teretili Lučića da je, skupa s Draženkom Ivanković i Željkom Ivankovićem, Zlatom Vrdoljak, Vjekom Budimirom, te Guntherom Striedingerom i Willibaldom Mulnerom počinio više teških kaznenih djela, od zlouporabe službenog položaja ili ovlasti do pranja novca.

Kredit od 4,1 milijuna eura 

Lučić je osumnjičen da je početkom 2006., uz pomoć Striedingera i Mulnera, u Hypo banci podigao kredit u iznosu od 4,1 milijun eura, odnosno, blizu 8,2 milijuna KM. Kreditno je zaduženje odobreno tvrtki Argentum, dok su kao jemci upisani Draženko Ivanković i kompanija Hermes, čiji je vlasnik, također, Milan Lučić. Prema navodima iz prijave, Milan Lučić je potom dogovorio plasman novca putem devet tranši na račune dvije tvrtke u njegovom vlasništvu – Auro i Petrol, odakle su sredstva dalje transferirana drugim vlasnički i interesno usko povezanim kompanijama.

Pravni zastupnici Hypo banke su naveli i da je prijenos novca izvršen u druge svrhe od onih za koje je odobren kredit, a u namjeri da se onemogući naplata posu|enih para. Iako je, naime, u Ugovoru precizno naznačeno da će kreditna sredstva u cijelosti biti iskorištena za kupovinu zemljišta u Mostaru, Milan Lučić je kasnije naložio Draženki Ivanković, kao odgovornoj osobi u tvrtki Argentum i Željku Ivankoviću, direktoru firme Auro, da novac preusmjere na račune drugih kompanija u njegovom vlasništvu, navodi Slobodna Bosna.

Nekadašnjeg je člana Uprave Hypo Alpe Adria banke Gunthera Striedingera (u međuvremenu osuđenog na četiri godine zatvora) novi menadžment optužio da je, koristeći se svojim položajem, utjecao na bankovne službenike Willibalda ulnera, Zlatu Vrdoljak i Vjeku Budimira, kako bi odobrena kreditna sredstva prebacili na račune povezanih Lučićevih firmi. Inspektori FUP-a su kasnije dokumentaciju o kriminalnim poslovima Milana Lučića proslijedili Tužiteljstvu BiH, ali istraga još nije okončana, budući da se na listi dužnika Hypo banke, koji su na istovjetan način podigli višemilijunske kredite, nalazi još dosta ovdašnjih biznismena.

Dionice za kredit

Slobodna Bosna podsjeća na povjerljivo izvješće Crime Scene Investigation (CSI), zasebnog sektora unutar Hypo banke, objavljeno prije dvije godine, koji su izvršili kontrolu poslovanja u BiH. Tim istražitelja, revizora i odvjetnika, koji je analizirao kome su i na koji način plasirani rizični krediti, tada je utvrdio da se sedam tvrtki u vlasništvu Milana Lučića u Hypo banci zadužilo u ukupnom iznosu od 40 milijuna KM!

Osim uzimanja kredita bez pokrića, Milan Lučić je prilikom prodaje obiteljske Auro banke austrijskim partnerima s nekadašnjim zamjenikom direktora Hypo banke Guntherom Striedingerom dogovorio još jedan sumnjiv aranžman. Lučić je, naime, umjesto povrata ranije podignutog kredita od 11 milijuna maraka, Hypo banci ustupio dionice poduzeća Petrol, oko čijeg se vlasništva još vodi sudski spor (posrijedi je, prisjetimo se, 17 benzinskih crpki u prijeratnom vlasništvu Energopetrola, koje su Lučići nezakonito prisvojili).

Milan Lučić je do prije desetak godina bio jedan od vodećih hercegovačkih biznismena, u javnosti se ”proslavio” kao ljubavnik hrvatske estradne zvijezde Severine, volio je skupe jahte, zagrebački jet-set. Njegovo se poslovno carstvo urušilo jednakom brzinom kako je i nastalo ratnim godinama, u Austriji će mu se suditi zbog prevare, u BiH se protiv Lučića još vodi istraga. U međuvremenu se, a nakon što su propale njegove hercegovačke firme Petrol i Hermes, našao i na listi najvećih poreznih dužnika, čija dugovanja premašuju milijun maraka.

(www.bljesak.info)


13 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.