Mikulić: Kočerin je bio najlogičnije mjesto za podizanje aleje hrvatske ćirilice

Direktor Turističke zajednice Široki Brijeg Grgo Mikulić dvije je godine na vrelom hercegovačkom suncu klesao slova. Kad ih je nakon mukotrpna rada uzdigao i postavio uz cestu na ulazu u Široki Brijeg u mjestu Kočerin, stanovnici su bili začuđeni: bila su to nekoliko tona teška ćirilična slova.

A to je za zapadnu Hercegovinu, naseljenu isključivo Hrvatima, u početku bio šok. Uskoro je stigla i prva reakcija. Jedno slovo “hrvatske ćirilice” našlo se preko noći na zemlji.

”Nije mi bilo drago, naravno. Ali me to nije nimalo obeshrabrilo da nastavim klesati ostala slova”, rekao je Mikulić opravdavajući reakciju nezadovoljnika čistom neinformiranošću. Trebalo je nekoliko mjeseci da se kritičari naviknu na ćirilično pismo, naročito kad su u Vukovaru izbili incidenti zbog dvojezičnih oznaka.

Na pitanje zašto je podigao aleju “hrvatske ćirilice” u mjestu Kočerin, koje je na glasu kao “žestoko” hrvatsko, Grgo Mikulić jednostavno odgovara da nije bilo logičnijeg mjesta od Kočerina za realizaciju te ideje.

”Spomenimo da je na starom hrvatskom ćiriličnom pismu 1404. godine pisana i Kočerinska ploča, nadgrobni spomenik Vignja Miloševića, koja se čuva u crkvenom prostoru crkve u Kočerinu kao spomenik nulte kategorije.

Kad smo 2004. godine na lokalitetu Liskovac obnovili grob Vignja Miloševića, logično se nametnula ideja na koji način taj spomenik kulture povezati s ostatkom mjesta. Tad se još rodila ideja o “hrvatskoj ćirilici”.

Danas razumijemo da je forsiranje ćirilice tijekom dviju Jugoslavija kao srpskog pisma kod naroda stvorilo animozitet prema svakoj ćirilici, iako je ona, uz latinicu i glagoljicu, srednjovjekovno hrvatsko pismo. “Hrvatska ćirilica“ spominje se u dodatku Poljičkog statuta iz 1665. godine.

U civilnoj korespondenciji, već u 12. stoljeću, hrvatska ćirilica nadvladala je glagoljicu, tako da se glagoljica od tog vremena upotrebljavala uglavnom u crkvenim krugovima”, objašnjava Mikulić razloge zbog kojih se odlučio na dovršetak prve aleje hrvatske ćirilice na svijetu.

Cijeli projekt bit će po njemu gotov tek kad hrvatska ćirilica u UNESCO-u dobije status nematerijalne svjetske kulturne baštine.

Na kamena slova koja se na pet lokaliteta proteže pitoresknom župom Kočerin, od osnovne škole do obližnjeg mjesta Lipovac, nezadovoljnici će se morati navikavati. Prijetnje zbog pisma kojeg Hrvatima tek treba otkrivati, tvrdi Mikulić, nije dobivao.

U blizini škole zatekli smo djecu koja se “vješaju” na isklesana kamena slova. Na pitanje znaju li što se nalazi ispred njihove škole, jednoglasno viču: “Ovo je hrvatska ćirilica”.

”I to je uspjeh jer dosad nitko nikada nije podučavao djecu da postoji i hrvatska, i srpska, i bugarska i ruska ćirilica”, tvrdi Mikulić.

Dok njegovi susjedi zbog neinformiranosti nezadovoljno gunđaju protiv “uvrnutih, nerazumljivih kamenih slova”, akademski krugovi iz BiH i Hrvatske hvale i pozdravljaju projekt, a obje vlade, i ona u Hrvatskoj i ona u BiH, za njega su dale novac.

Grgo Mikulić ističe kako je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti prošle godine organizirala znanstveni skup o temi “Hrvatska ćirilična baština”. Ali aleju hrvatske ćirilice napali su zato lingvistički i politički krugovi iz Srbije.

Hrvate optužuju za krađu autentične srpske ćirilice, ističući kako im se podmeće arhaični jezični surogat u obliku “hrvatske ćirilica”.

Zbog kamenih slova Grke Mikulića oglasio se i savjetnik predsjednika Srbije za kulturu Radoslav Pavlović nazivajući Hrvate višestoljetnim kleptomanima.

(VL)Nema komentara

 • Hrvati su kroz povijest bili vezani za zapad poneki bi vladar kroz povijest uspostavljao veze s istokom pa je vjerojatno i ta ćirilica na taj način bila uspostavljana ovdje ništa slučajno kao i danas neki nas vladario vežu za zapad a neki za istok
  grgo nas očito veže za istok,Kočerin je jedino mjesto koje nema spomenik poginulim braniteljima a ima želju da se
  hvali nekim bizantskim dodvoricama kojih je hrvatska povijest prepuna

 • Imamo na Brijegu Akademiju Likovnih Umjetnosti a nama kiparska djela rade ljudi koji su samo željni da se dočepaju općinskog ili županijskog novca, ne dopuštajući mladim umjetnicima da dođu do izražaja….

  • ajmo akademci skupite se i i u sarajevo,vratite pecate udruga dragovoljaca i invalida domovinskog rata,pustite mantanje,grgo je veci umjetnik od vas,,,a tek pok.baba PENAVUSSA,,,ako vam treba para zasučite rukave i prekopajte BAKAMUSSU pa na njoj sad posadite luk saransak,,,YO

 • Njemu je to bilo logično.
  Meni je logično da mi hodamo goli, bar kad je vrelo hercegovačko sunce na snazi, jer od plaće dok podmirimo osnovne obveze ne možemo kupovati odjeću, ali ipak pokrijemo tijela da ne sablažnjavamo ljude, pa makar i odjećom koju dobijemo od dobrih ljudi.
  Pitanje: koliko turista uspije privući ta turistiočka zajednica. da li je to njena zadaća ili? Govorim tri strana jezika ( ne računam srpski i bošnjački) i tražim posao(vodič, prevoditelj)

 • Uh Grgo svi bi mi klesali ko i ti za tvoj račun ajde molim te kaži konkretan doprinos Turističke zajednice a ti vjerovatno znaš jeli na snazi još uvijek odluka Doma zdravlja da moraš znati kad će te zaboliti da se prijaviš pa da te prime doktori i po kojem je zakonu Vodovod POSKUPIO STO POSTO PAUŠAL

 • nek nama grgo objasni kako je dobio one prostore preko puta duhanske,manifetlukom…….a nek se mane čirilice mada to čak i podržavam,nije loše

 • za ovogaiznad..Pa to je vlasništvo njegove žene 1/1. ma pop.i blećak.pišete gluposti a da ne znate o čemu se radi..čuj dobio.Očigledno mnogi koji su navikli dobiti nežto badava samo misle na takav način.Grgo radi svoj posao dok vi blebećete.Školski moja podrška.

 • To je bilo vlasništvo duhanske stanice,samo on i buraz su to prikazali kao da je to vlasništvo njegove žene al jbg tko je jamio jamio je

 • kao prvo ovo nije hrvatska ćerilica nego glagoljica , može se reći preteče možda ćerilice ,a ovi koji tvrde da je ćerilica samo su htjeli ja mislim da ublaže stanje u Vukovaru da reknu komunisti evo šta se bunite pa ćerilica je Hrvatska…ćerilica je srbska i nemojte je slavit da je naša … vi ste sramota za Hrvatski narod…

 • Čuj “ćerilica”..pa otkud računar u tvojim rukama..?Tužno tko danas Ssve piše i kako piše..Pa jadan jesi li ti uopće išao u školu?

 • imamo slova nemamo spomenika, imamo lovačku kuću nemamo divljač, imamo vodu nemamo vodovoda, imamo groblje nemamo mrtvaru imamo ogromnu količinu smeća oko puteva kojeg niko da pokupi i donese na prag vlasniku.

 • za “nenormalno”..genijalan komentar..kapa do poda gospodi koja je ovo napisala..u potpunosti pogođeno ,što bi rekli u “sridu”.

 • Milion maraka godišnje dobije Direktor turističke zajednice Grgo Mikulić za projekte kulture i da samo svoj rad unovči pored naše Akademije na Brijegu .Loš direktor .dobar l…v. Ima Boga Grgo nećeš se moć sakrit ko dosad
  Bog

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.