Mijo Jelić: U BiH se Hrvatima sudi po jednom, a muslimanima po drugom zakonu | Jabuka.tv

Mijo Jelić: U BiH se Hrvatima sudi po jednom, a muslimanima po drugom zakonu

Koje su poruke poslane s komemoracije za generala Praljka? Mogu li se očekivati nove optužnice iz Bosne i Hercegovine?

Analizirali su gosti:
Marinko Krešić, glavni tajnik Hrvatskog generalskog zbora
Željka Antunović, bivša potpredsjednica Vlade
Višnja Starešina, novinarka i publicistica
Drago Pilsel, novinar i publicist
Zlatan Mijo Jelić, general HV i HVO-a

Zlatan Mijo Jelić bio je ratni zapovjednik Mostara i protiv njega je prije dvije godine podignuta optužnica. Tužiteljstvo BiH-a ga tereti da je u ratu u Bosni i Hercegovini bio dio udruženog zločinačkog pothvata.Problem je što hrvatska javnost ne zna ili ne želi znati da u Bosni i Hercegovini postoje dva zakona po kojima se sudi za ratne zločine. To je kazneni zakon iz bivše SFRJ i kazneni zakon BIH-a donesen 2003. godine. Prvo spomenuti ne poznaje termin udruženi zločinački pothvat, široki rasprostranjeni napad protiv čovječnosti, selektivnu zapovjednu odgovornost. Po tom se zakonu sudi Muslimanima dok se po retroaktivnom zakonom iz 2003. godine sudi Hrvatima, ističe Jelić.

Jelić se pita zašto se ne procesuiraju zločini nad Hrvatima i podsjeća na logore u srednjoj Bosni.  Ističe kako su u Haagu osuđena samo dvojica časnika Armije BiH koji su zajedno su dobili 5 i pol godina zatvorske kazne.  Pročitao je pismo Sefera Halilovića upućeno Predsjedništvu BiH.

Nakon što saznaje o umiješanosti Hrvata u logor Dretelj, tada humanitarni djelatnik Andro Vlahušić o svemu obavještava predsjednika Franju Tuđmana.

Marinko Krešić komentirao je uhićenje petorice Bošnjaka osumnjičenih za ubojstvo generala HVO-a Vlade Šantića. Zanimljivo je da se to danas dogodilo. Da je trebalo dvadeset dvije godine iako su nakon prve godine znali što se dogodilo, rekao je Krešić.

U vrijeme rata, bilo je teško govoriti o bilo kakvim drugim odnosima osim o uzajamnoj pomoći i Hrvatska je to činila, rekla je Željka Antunović. Istaknula je da je Hrvatska pomagala civilima, Hrvatima, ali i svima onima koji su bili ugroženi ratom.  Hrvatska je i vojno pomagala, smatra Antunović.

Vesna Starešina ističe da u trenutku kad Tuđman odbija dati Izetbegoviću izlaz na more u Neumu, u svjetskim medijima izlazi priča o logoru Dretelj.

Drago Pilsel je pročitao citat iz pisma kojeg su potpisali hrvatski biskupi među kojima je i Franjo Kuharić.  Potom je generala Jelića upitao koga smatra krivim što zločini nad Hrvatima u Bih nisu kažnjeni.

Cijelu emisiju pogledajte u nastavku:

(www.hrt.hr)


7 komentara

  • AKO JE U ŠIROKOM ZABRANJENO PROŠENJE KAKO MALTE NE SVAKI DAN PRED ULAZOM U KONZUM NJIH PA R ALI NE IZ ŠIROKOG IZ MOSTARA SARAJEVA PITAJU NOVACA ZA OVO ZA ONO NEMOŽE SE OD NJIH PROĆI GDJE SU INSTITUCIJE DA TO SPRIJEČE

  • Mijo je ponosan covjek i borac uvjeh bio i znao kome pripada. Personalno ga volio ili nevolio , Mijo je ucinio dosta toga za svoj narod i cini. Mijo samo naprijed i svaka cast.

  • Znam I ja da je ucinijo sto ne dode volim ga ja svakako kako ce nama jadnicin biti nemamo ni za kruha I ozeljeni po 2,3 dice niti san sredijo penziju niti skrb –a iso srcen tesko majci kada je ljena djeca kradu poz

  • Kad imaš dobar posao i pune džepove para onda te boli k…c šta je Mijo rekao. Onda gledaš koje će ti boje biti novi mercedes i gdje ima kakvih dobrih manekenki za poj…t.
    Kas si bez posla i para onda se baviš sranjima i pišeš idiotske komentare.
    Kad malo bolje razmislim možda je obrnuto. Možda nema posla zato što se svi bave politikom imjesto da rade. Možda nam odlaze mladi ljudi jer su shvatili da ovdje neće ništa postići radom nego samo politikom…

Komentiraj: