Mijićeva “Aranea” predstavljena u Umjetničkoj galeriji BiH

Izložba akademskoga slikara Josipa Mijića pod nazivom “Aranea” otvorena je u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine.

Ovaj bosanskohercegovački slikar i doktor umjetnosti u četvrtak se predstavio nesvakidašnjom zbirkom drvenih skulptura u obliku kocki u crnoj boji na koje su aplicirane paukove mreže. Ciklus radova objedinjuje 89 akromatskih skulptura malog formata, nastalih kombiniranom tehnikom u periodu 2017. – 2018. godine.

U osvrtu na Mijićev stvaralački opus, povjesničarka umjetnosti Anja Bogojević kazala je kako se radi o djelima koja intrigiraju, tvoreći jedan repetativni skulpturalni postupak koji svjedoči o spoju prirodnog i artificijelnog, geometrijskog i organskog.

Riječ je o jednom novom spoju koji gradi novu cjelinu ili novi univerzum što počiva na vlastitim oprečnostima i kao takav se ne narušava, nego, zapravo, obogaćuje, kazala je Bogojević, navodeći da crna boja naglašava transcendentnost, dok je kvadrat kao simbol zemlje i materijalnoga svijeta njezina antiteza.

Dodala je kako se radi o kontinuitetu u Mijićevom stvaralačkom opusu, što najbolje opisuje način na koji se autor razvija i nadograđuje, podsjećajući da ova, najnovija, predstavlja četvrtu izložbu u nizu.

Autor djela koja čine postavku kazao je kako se sarajevskoj publici predstavlja četvrti put, a drugi put u Umjetničkoj galeriji BiH.

Ovog puta predstavljam se s likovnim projektom “Aranea”, koji se u biti sastoji od četiri lančano uvezane izložbe, kazao je Mijić, aludirajući na kontinuirani rast broja skulptura predstavljenih u sklopu tog ciklusa prema Fibonaccijevom nizu (u nizu 21, 34, 55 i 89).

Projekt “Aranea” sastoji se od četiri lančano uvezane izložbe prema Fibonaccijevom nizu

Prema njegovim riječima, projekt neizravnim putem propituje odnos čovjeka prema čovjeku i čovjeka naspram prirode, i to putem jednostavne geometrijske forme – prostornog kvadrata koji simbolizira zemlju, a preko nje presvučena paukova mreža svjedoči o vezama, prisutnim u univerzumu.

Kako je rečeno, “Aranea” počiva na binarnim suprotnostima kao što su prirodno-artificijelno, imanentno-transcendentno, svijetlo-tamno, crno-bijelo, koje međusobno ne pobijaju jedna drugu, nego se, naprotiv, uvjetuju i nadograđuju.

O autoru:

Josip Mijić rođen je 1975. godine u Travniku. Godine 2002. diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu u klasi profesora Ante Kajinića, a 2005. završio je postdiplomski studij “Ars sacra” pod mentorstvom istog profesora i stekao zvanje magistra Ars Sacra.

Doktorirao je 2017. na Akademiji likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu.

Član je Hrvatske udruge likovnih umjetnika Split, Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zagreb, Udruge likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine, Udruge likovnih stvaratelja Lašvanske doline, Društva hrvatskih likovnih umjetnika u FBiH i udruge ALUMNI ALU na Širokim Brijegu.

Radovi mu se nalaze u brojnim umjetničkim zbirkama, uključujući Franjevački muzej i galeriju Široki Brijeg, Umjetničku galeriju BiH, Nacionalnu knjižnicu Katalonije (Barcelona, Španjolska), Udruženje anonimnih artista Banja Luka, Galeriju “Fonticus” (Grožnjan, Hrvatska)… Dobitnik je više prestižnih nagrada, a do sada je imao 25 samostalnih i sudjelovao na više od 150 skupnih izložbi u zemlji i u inozemstvu.

Poklonici umjetnosti će Mijićeve radove moći pogledati do 8. studenoga.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.